· · Коментара: 0
Прототип снајперке

Амбициозно из Гардонеа - Танфољо са пуно ентузијазма промовише своје решење тактичке прецизне пушке

Иалијанској породичној фирми више није довољно што полицијске формације у Италији и свету користе њихове пиштоље, сада желе да пушкама и аутоматиима опремају армије

Tanfoljo.jpg
Танфољо - Драган ШАПОЊИЋ

Фирма “Фратели Танфољио С.Н.Ц.” једна је од ретких успешних оружарских компанија која се још увек налази у власништву породице оснивача,  надомак Гардонеа, у северној италијанској покрајини Бреша. Иако су познати, пре свега, по широкој понуди спортских и одбрамбених пиштоља заснованих на легендарном моделу Збројока 75, већ неко време покушавају да прошире асортиман првенствено на пољу службеног наоружања.

Из перспективе стрелца

Планетарни произвођач рамова ЧЗ-75

Већ годинама, “Танфољо” извози своје пиштоље у САД посредством ЕАА и у Аустралију преко НВТ Лтд. Али није реч само о готовим производима, јер “Танфољио” је највећи светски произвођач рамова за све врсте “клонова” Збројовке 75, тако да је овим елементима снабдевао израелски Џерихо, амерички Витнес, више турских произвођача, а у почетку производње чак и чувени швајцарски Сфинкс. Сада су амбиције порасле и у “Танфољу” желе да се њихово оружје нађе у опреми читавих армија.

Прочитајте још: Шта доноси четврта генерација СРС репетирки?

Осим кратких цеви “Танфољо” има пристојну понуду полуаутоматских пушака заснованих на АР платформи, али и репетирки класичне Маузерове конструкције. Ипак, њихова примена је ограничена углавном на спортске активности. Због тога су у компанији ангажовали тим ветерана из италијанских ОС са богатим искуством из Сомалије, Авганистана, Ирака и других ратних подручја, са циљем да се дође до базичних захтева и карактеристика које треба да има савремена снајперка-репетирка. Резултат је занимљив прототип који нам је представљен чак и пре него што је добио званичну ознаку. Највероватније ће то бити уобичејани префикс ТСР (Танфољо Спортинг/Снајпер Рајфл), али то је најмање важно. О чему је реч?

Безимена снајперка

Прототип снајперке на “Танфољовом” штанду

Репетирка новог концепта има “шасију” од алуминијумске легуре, потпуно подесив, преклопни кундак, Пиатинни монтажне шине у складу са војним стандардом СТАНАГ-1913, лагани бипод као предњи ослонац, масивну цев са гасном кочницом, одвојив оквир… Оно што је разликује у поређењу са већином сличних решења је тип акције. Овде је примењен затварач који се креће праволинијски без потребе за подизањем и закретањем ручице да би се механизам одбравио и избацила испаљена чаура. Иако оваква решења нису новост, у службеној употреби су веома ретка. Разлог је недовољна поузданост ових система. Јер, већина оваквих решења нема никакво додатно осигурање, тако да колапс браве на високим притисцима које развија снажна далекометна муниција може довести до трагичних последица. Чак и чувени, много хваљени Бласер Р-93 има више забележених инцидената овог типа.

Мултикалибарски праволинијски затварач

У “Танфољу” тврде да су због безбедности спровели низ озбиљних тестирања. Између осталог, прототип је испалио преко 5000 метака калибра .338 Лапуа Магнум на максималним дозвољеним притисцима без икаквог проблема. Затварач има дуго тело у облику тростране призме са измењивим челом да би се омогућило коришћење различитих калибара, тј. породице чаура различитог пречника. Брављење се обавља масивним лучним бреговима у зони иза лежишта метка, а у задњем делу затварача је блок са механизмом за напињање ударне игле и ручица која има два положаја као и индикатор метка у лежишту. Ударна игла се напиње покретањем ручице у крајњи предњи положај, а опаљење је могуће тек ако је затварач сигурно забрављен. Избацивач је опружни, Сако типа и заједно са широком канџом извлакача може да промени позицију једноставним ротирањем главе затварача.

Решење за дуг ход затварача испод образине

Модуларна конструкција омогућава да се цео систем прилагоди леворуким корисницима, те је дугуљаст, овални отвор за избацивање испаљених чаура присутан са обе стране сандука. Током упознавања са новим оружјем био сам у прилици да манипулишем “на суво” тј, без муниције у обе конфигурације. Могу рећи да је “Танфољо” урадио одличан посао. Ситуација у којој стрелац држи оружје на десном рамену, а левом руком праволинијски повлачи ручицу затварача дозвољава брзину паљбе упоредиву са полуаутоматским оружјем. Наравно, за реалну употребу потребно је нешто вежбе, али у неколико формација где се обавља теренско испитивање конструкције користи се управо овај начин. У одређеним ситуацијама, ово може бити одлучујуће.

Модуларност на цени

Детаљ потпуно подесивог преклопног кундака

Модуларна конструкција допушта лаку промену калибра, а користе се стандардни алуминијумски оквири за муницију. Преклопни кундак се подешава по свим осама, а његова брава је веома масивна тако да нема ни трага иритирајућег климања у испруженом положају. Лагане преклопне ножице каче се на Пикатини носач изнад цеви, што повећава стабилност и снижава силуету у лежећем положају.

Прочитајте још: Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

На устима цеви је једноставна гасна кочница, а по потреби се може поставити модератор звука или пригушивач. Цео концепт је занимљив, а перформансе које произвођач наводи делују врло обећавајуће. Видећемо да ли ће нова снајперка поновити успех ранијих „Танфољових” модела из других категорија оружја.
фото: Драган Шапоњић

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.