· · Коментара: 0
КРУНИСАНЕ ТРАВАРКЕ

АНА није старила, умивала се СУРУТКОМ, косу прала КОПРИВОМ и радила је и нешто НЕЗАМИСЛИВО за Француску

Руске кнегиње и царице никад нису биле само сенке својих мужева. Многе од њих су оставиле велики траг у историји захваљујући блиставом уму, многобројним талентима - и шарму. Криотерапија и соларијум, лифтинг и скрабирање, фитнес и ароматерапија - oвa рускa царицa користилa најнапредније методе за одржавање лепоте и здравља.

Очи боје неба, коса боје сунца, кожа као снег и усне као мак - златни стандард руске лепоте се није променио за много векова. Али није све у генима: Рускиње су одувек имале своје тајне завођења мушкараца.

Прочитајте још: Руска царица Катарина била је највећа зaводница, а објављујемо 10 ТАЈНИ којима је неговала ЛЕПОТУ

Риђа Агнес Фото: Youtube/ screenshot Peter Shop.com - Russian Movie

Још пре много векова руске жене - и царице, и сељанке - су практиковале спа-процедуре за негу лица и тела. Оне су се умивале млеком, сурутком и чајевима од шипурка и першуна да би им кожа била нежна и бела. Косу су прале чајем од коприве: ово средство је посебно волела Ана Јарославна, чувена "руска краљица Француске".

Французи су обожавали "риђу Агнес" због прелепе златне косе.

Ана је била ћерка великог Кијевског кнеза Јарослава Мудрог. 1051. године руска кнегињица се удала за француског краља Анрија Петог. Нови поданици су обожавали "риђу Агнес" - такав надимак су дали краљици због њене раскошне златне косе.

Била је шокирана што је француски краљ био неписмен, али и што се Французи не купају!

Руска лепотица с годинама уопште није старила јер је знала тајне рецепте за очување младоликости. Њена омиљена биљка је била коприва: Ана је правила мелеме за кожу и балзам за косу; осим тога,  саткала је од коприве лековито платно и шила од њега кошуље за своје синове.
Ана је имала сјајно образовање, говорила је више страних језика, добро познавала математику, историју и медицину. Она је била шокирана када је сазнала да је њен муж, краљ Француске, неписмен - као и већина тадашњих европских аристократа.

Копривом је прала косу

Прочитајте још: Ако вам се појаве бубуљице, осип, свраб, то вам организам шаље ПОРУКУ: Постоји једноставан начин да решите проблем

Али још више њу је изненадила чињеница да се Французи не брину о хигијени и уопште се не купају. Париз, који је тада био мали град са свега 12.000 становника, страшно је смрдео јер није имао канализацију: нечистоћа је текла по улицама, а смеће је летело кроз прозоре.

Французи су се бојали воде и брисали су се крпама, а Руси су се купали биљним чајевима.

Французи нису имали навику да се умивају. Штавише, они су се бојали воде јер су је сматрали извором заразе. Уместо купања они су брисали тело влажном крпом и користили пуно парфема да би пригушили смрад од прљавог тела. За Рускињу такав начин живота је био незамислив.

Ана је увела обичај купања међу Французима.

У њеној земљи су владали сасвим другачији обичаји. Сваке недеље Руси су се обавезно купали у бањи - парном купатилу које је имала свака породица. Ана је одлучила да уведе ту традицију и у Француској. Она је објашњавала поданицима да је парно купатило најбоље средство за очување здравља и лепоте. Ваздух у бањи је врућ и лековит, јер на камену пећ се сипа биљни чај, који брзо испарава. Шибање метлицом од брезе током парења је најефикаснија масажа за тело: она тонизира мишиће, чисти и обнавља кожу.

Прочитајте још: Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ

Након купања у бањи се користе различити мелеми и креме које имају оздрављујући и козметички ефекат. После парења Руси се бацају у снег или хладну воду: таква криотерапија подмлађује организам боље од икакве магије - мада су руске жене одувек имале у свом арсеналу и магична средства.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.