· · Коментара: 0
ЕНИГМА

На небу се појавила "црвена лопта од ватре" која је пратила авионе: Приче пилота и данас су обавијене велом мистерије

"Фу фајтери“, претеча НЛО-а, најчешће су виђани изнад западне Европе, али упркос сумњама да су Хитлерово „тајно оружје“, никада нису напали ниједан савезнички авион, а снимили су их и немачки пилоти, чије летелице су такође пратили.

UFOmuzejRozvelu.png
Фото: архива Новости

Двадесет и седмог новембра 1944. године, авион „Бристол Бофајтер“, америчког 415-тог Борбеног ескадрона, у ноћном лету пратио је ток реке Рајне, нешто северније од Страсбура, близу француско-немачке границе. Ноћ је била делимично облачна, а месец у првој четвртини.

Капетан тврди да их је видео

Прочтиајте још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Пилотирао је капетан Ед Шлојтер, а поручник Доналд Мејерс пратио је радар. Први који је приметио нешто необично на небу, с леве стране авиона, био је поручник Фред Рингволд. „Питам се шта су та светла, тамо на брдима?“, рекао је. Ове „лоптице“ исијавале су наранџасту светлост и кретале се, њих осам до десет, у формацији.

Снимак изнад Италије

Тада их је Шлојтер видео и на десној страни авионског крила, и прво што су авијатичари помислили да су светла можда нека врста немачког ваздушног оружја, па су се припремили да дејствују по објектима. Али, када се авион усмерио према њима, светла су нестала.

Мејерс је успоставио везу са командом на земљи и добио одговор да на њиховим радарима нису регистровали никакве летелице, али нешто касније „светлеће лопте“ поново су се појавиле, мало издаље пратећи авион неколико минута, а затим ишчезле.

По слетању, посада је у штабу ваздушних снага дала изјаву о доживљају који су имали у току ноћи, и Доналд Мејерс је био веома узбуђен описујући „црвену лопту од ватре“, која се чинило да их прати током различитих брзинских маневара.

Стрип о ватрогасцима

На неверицу претпостављених да објасни шта је то могло да буде, када није виђено на радару, Мејерс је из џепа јакне извукао популарни стрип о ватрогасцу Смоки Стоверу, чија је узречица била: „Где има фууу – тамо има и ватре“ (фууу – опонашање буктања пламена).

Где има фуу - тамо има и ватре!

Бацио га је на сто пред Рингволда, обавештајног официра, рекао: „То је био један проклети фу-фајтер!“ и изјурио из собе.

Поигравали се са пилотима

Када је у децембру дописник „Асошијетед преса“ у Паризу послат у 415-ти Борбени ескадрон да сазна о инциденту, који није био први такве врсте, командант ескадрона Харолд Аугспергер, у недостатку бољег назива користио је Мејерсов термин, који је затим штампа широко прихватила!

Мајерсов термин је штампа брзо прихватила.

Ова необична светла вешто су маневрисала на сваки покушај да буду избегнута, мењала позицију, удаљавала се па се враћала, да би после извесног времена једноставно ишчезла. Чинило се да се поигравају с пилотима и посадама и нико није могао да схвати, ако је реч о објектима а не оптичким варкама изазваним са земље, јер оне не би могле да успоравају или убрзавају нити пролазе кроз облаке, шта је могао да буде циљ лансирања таквих направа?

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

У децембру 1944. близу Брајсаха, у Немачкој, пилот је летео на висини од 243 метра када је видео „пет или шест бљескајућих црвених и зелених светла распоређених у облику слова Т“. Рекао је да су га пратила на раздаљини од око 300 метара, а затим нестала необјашњиво како су се и појавила.

Дању су лопте
По дану добијала облик чврстих предмета, а о „фу фајтерима“ сведочи рапорт из Источне ваздушне команде за Југоисточну Азију о догађају од 3. маја 1945. који се одиграо изнад атола Трук у Микронезији. Авион „Б-24“ суочио се са феноменом лопти од светла „какве је раније виђала посада  „Б-29“ изнад јапанског копна и налик илуминацијама претходно примећеним од пилота изнад Пацифика“.

„Корњача“ на гасни погон

Према непотврђеном извештају, један од таквих „фу фајтера“ био је наводно оборен од савезничких снага, када се скупио у мању ватрену лопту и пао на земљу.

Дуго се мислило да се ради о нацистичком оружју "фојербол", али крај рата је показао да нису.

Чак и тада није било узвраћања нити непријатељског деловања према авионима, мада је најпопуларнија теорија о њиховом пореклу да је реч о нацистичком оружју „фојербал“ (ватрена лопта), које је изгледом подсећало на корњачин оклоп и летело на гасни погон. Тај гас је, наводно, стварао светлећи ефекат. Мислило се и да су то били пројектили лансирани са земље који су се налазили у фази тестирања.

Тајанствена светла

Како су нацисти губили рат, веровало се да су истраживање и развој пројекта били прекинути и изгубљени. Ово мишљење заступао је аутор Ренато Веско у издању „Пресретнути УФО“ из 1994. године, тврдећи да је била реч о аутоматски вођеним противавионским минама на млазни погон, којима су руковале специјалне јединице СС-а. Сензорни механизам у њима усмеравао их је да одступе ако се на њих отвори ватра, а осим „офанзивне способности“ - да електростатичким пражњењем проузрокују пад авиона, требало је да збуњују и ометају пилоте. Међутим, ниједан савезнички авион због њих није пао!

Било је и теорија да је то "ватра светог Елма" али и да су то ванземаљци који су надгледали рат.

Друге теорије одбацивале су могућност чудних летелица или навођених ракета-пројектила и заговарале су да су светлеће лопте биле ефекат познат као „ватра светог Елма“ – тип сијајућег плазматичног, електростатичког пражњења створен укрштањем са електромагнетним пољима. Наредна је говорила о „рефлексији са ледених кристала“, а свакако појавила се и теорија о ванземаљцима који су, због неких својих мотива, „надгледали“ рат, али нису хтели у њега да се мешају.

Експеримент на пилотима
Априла 1945. Америчка морнарица почела је експеримент са „визуалним илузијама које су искусили ноћни летачи“. Морнарички медицински биро, на челу са др Едгаром Винацким као водећим летачким психологом изашао је са концептом „авијатичарске вртоглавице“, тврдећи да пилоти немају довољно информација о феномену дисоријентације и „слабо разумеју сопствена осећања“.

Шта је знао Вернер фон Браун?

После рата, 1953. године, када је назив „фу фајтерси“ замењен „летећим тањирима“, формиран је „Робертсонов панел“, група од шест научника, предвођена Хауардом Робертсоном, да испита да ли светла представљају опасност за националну безбедност.

Оформљена комисија није дала одговоре на питања.

ЦИА је била директно заинтересована да објасни бројне извештаје о појави НЛО-а у лето 1952. године, нарочито у области Вашингтон. Робертсонова комисија састала се у јануару 1953. године, али није дала дефинитивне одговоре о „фу фајтерима“ нити најезди „неидентификованих летећих објеката“ у послератним годинама.

Фон Браун је "опрао" нацистичку прошлост
Операција "Спајалица" је довела настичке стручњаке у САД који су наставили експерименте.

Иза свега тога, сматрају многи, могао је да стоји ракетни стручњак Вернер фон Браун, који је у оквиру операције „Спајалица“ доведен у Сједињене Америчке Државе и ангажован да ради за војни програм. Затим у НАСА, где је омогућио Американцима да се први спусте на Месец. У току рата, за нацисте је конструисао ракету „Фау-2“, којом су 1944. бомбардовани европски градови.

Вернеру фон Брауну је нацистичка прошлост била „опрана“ доласком у Америку, и о њој је опширну слику дао Си-Ен-Ен тек 1985. године, али не и увид у то да ли је и каква технологија коју је развијала „Луфтвафе“ са њиме доспела у руке Американаца?!

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

У недостатку конкретних доказа, или док се они не појаве, одговори на ово питање могу да се базирају само на претпоставкама, или популарно названим „теоријама завере“, заједно са трагањем за објашњењем мистерије „фу фајтера“. 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.