· · Коментара: 0
Новитети

УПАЉАЧ, али не обичан постао је ХИТ међу камперима

Не сметају му ветар, влага, ниска температура! Јер то је упаљач без горива

tekfire.jpg
текфире - Фото: УС ТекФире

На сваком сајму ИВА у Нирнбергу, обиђемо и штандове произвођача аутдор опреме. Прошле године велико интересовање посетилаца привукао је невелики јарко обојени “пакетић”. Када смо пришли испоставило се да је предмет који је ишао из руке у руку алпиниста, ловаца и припадника СВАТ тимова - упаљач. Али не обичан.

Прочитајте још:  Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Када вам у природи затреба упаљач, често се појаве проблеми због ветра који гаси пламен, влажног точкића за кремен који “не баца” варницу како треба, слабог притиска гаса због ниске температуре… Амерички произвођач упаљача “УС ТекФире” сматра да је решење одсуство класичног горива и коришћење тзв. волтиног лука између две електроде (као код апарата за електролучно заваривање).

Модел Фуел фрее функционише управо на овом принципу. Уграђена батерија даје енергију за око 5 мм дугу муњу електричног пражњења екстремно високе температуре. Само секунд-два је довољно да се запали комад паракорда, ситне комаде дрвета или струготину. Једном напуњена, батерија може да обезбеди више стотина паљења, а допуњава се преко УСБ прикључка.

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Механичку заштиту пружају поклопац и гумена облога у наранџастој или зеленој боји. Упаљач можете везати паракордом да се не изгуби, а то је уједно и добар материјал за потпалу. Цена се креће око 15 евра у Европи.
Фото: УС ТекФире

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.