· · Коментара: 0
Ножеви

Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Дизајнерска маштовитост италијанских произвођача, уз квалитетну израду, уздигла је у сам врх ножаре апенинског полуострва

LS.jpg
ЛС-"Лионстеел"

Лионстил је први серијски произвођач фолдера са интегралном дршком израђеном од једног комада материјала. Притом се користе титанијум, алу-легура, угљенична влакна или микарта, по жељи купца. Ту је и иновативни модел Т.Р.Е. код кога корисник има могућност да изабере начин отварања који му више одговара.

Овај произвођач из Манијађа је традиционалне фолдере унапредио савременим материјалима што је за резултат дало знатно робустнију конструкцију. Док су слипџоинт ножеви све до средине 20. века имали рам од танког месинганог лима и спојеве са нитнама од никла, нови "Лионстилови" модели имају рам од титанијума или челика учвршћен завртњима, па се тако могу по потреби дотегнути, центрирати или расклопити због одржавања.

Модел Болус је спој класичних решења и модерних материјала

Акценат на естетици

Болус нема болстере али има велику, удобно обликовану дршку и ефикасно сечиво са кратко засеченим врхом. Изгледа попут сеоских џепних ножева између два рата али материјали су далеко квалитетнији, па је и ефикасност већа. У зависности од материјала рукохвата цена је од 130 до 135 евра.

Живописан колорит и прецизна израда модела Тхрил

Тхрилл је већ знатно модернија верзија слипјоинт ножа са интегралном дршком од једног комада титанијума (240 евра) или алуминијумске легуре (148 евра) у више расположивих боја. Средњи формат сечива уз врло уску дршку чини га добрим ЕДЦ избором. Највећи новитет је систем ХWАИЛ са "скривеном" шналом за ношење која се активира притиском на дугме. Необично и привлачно решење.

Идеалан пратилацу у природи

КУР је модел који смо већ раније представљали и тестирали. Класичан радни фолдер са шпицастим, широким сечивом и Wалкеровом линер-лоцк бравом. Новитет је коришћење маслиновог и јужноамеричког "Сантос" дрвета за дршку што му даје потпуно другачију естетику. Цена је од 184 до 198 евра, у зависности да ли је сечиво од Слиепнер челика финиширано сатенски или мат црно.
 

Опера за свакодневну употребу

Биг Опера је још један модеран фолдер са дроп-поинт сечивом од алатног Д-2 челика, дршком од Г-10 (опцино маслиново дрво) и дискретном шналом за ношење. Типичан радни фолдер са поузданом лоцк-бацк добрих механичких особина и приступачне цене од 101 евро.

Одличан челик

Б35 је нови фиксни модел за боравак у природи (тзв. бусхцрафт). Није реч само о компактнијој алтернативи за Б40 који је био прошлогодишњи хит. За разлику од старијег брата који због захтева за већом механичком отпорности има сабре-гринд профил сечива, Б35 је целом висином 90 мм дугог сечива равно брушен што му подиже ефикасност у свим врстама сечења.

Верзије новог бусхцрафт ножа

Долази са дршком од зелене микарте, црног Г-10 или три врсте дрвета укључујући подземни део ораха. Наравно, не изостаје ни лепа кожна футрола. Све то за суму од 150 евра. Са овим особинама, идеалан је пратилац на излету или једнодневном лову, а у рукама спретног корисника може да послужи и за далеко озбиљније послове.

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

"Лионстеел" је у протеклих годину дана озбиљно радио на проширењу гаме својих производа у потпуно новој категорији очигледно рачунајући на заљубљенике у традицију или барем на оне који желе нешто другачију опрему од уобичајене "конфекције". Мора се признати да су успели. Али то се и дало очекивати од "челичног лава".

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.