· · Коментара: 0
Шампионски

Лео Меси и чаробњаци Барсе од сада имају и свој АУТОМОБИЛ! (ФОТО/ВИДЕО)

"Купра форментор" је прво официјелно возило овог изузетно популарног фудбалског клуба

1594230558_cupra-formentor-4.jpg
Фото:"Купра"

Можда нешто и шкрипи у редовима Барселоне ових дана, можда се Меси и другари гложе, можда се опраштају и од титуле, али и даље су магнет за навијаче, предмет обожавања милиона широм планете, па не чуди што су почаствовани, први пут у историји, сопственим "официјелним" возилом.

Шпански гигант "Сеат" издвојио је недавно, као потпуно нови бренд "купру", а за "амбасадора" поставио голмана Барсе Марка тер Штегена.Сада је представљен и модел "купра фпрментор".

Фото:"Купра"

За сада је, иако је званично почело примање наруџби за "форментора" 8. јула већ 20.000 људи потврдило да жели да купи овај аутомобил!

- Именовање "купре форментора" за официјелно возило Барс је логичан корак јер је овај модел дизајниран, развијен и направљен у Барселони - каже директор "Купре" Вејн Грифит. 

Прочитајте још;Екипа "Магазина Новости" вам открива тајне хибридних возила (ФОТО /ВИДЕО)

Сви играчи Барсе који то буду желели моћи ће додатно да персонализују своје возило јер је у понуди велики избор боја, али и многих других детаља.

Први који је испробао "купру ферментора" је голман Барсе Тер Штеген. Он је и звезда спота којим се "купра форментор" представља.

"Купра форментор" је прва "купра" која ће се 100  одсто производити у Марторелу у фабрици поред Барселоне.

У првој серији под хаубом "купре форентора" је 2.0 ТСИ турбобензинац који развија 310 КС и има 400 нм обртног момента.

Прочитајте још:Купци новог "ситроена Ц4" моћи ће да бирају између три верзије погона! (ФОТО-ВИДЕО)

Почетак испоруке је планиран на јесен, а већ почетком наредне године у понуди ће бити и ПХЕВ хибрид са 245 КС који ће само на струју можи да пређе око 50 километара.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.