· · Коментара: 0
ЕНИГМА

Од ТУРИСТА у Аустралији остају само СЕЛФИЈИ

"Нису сви који лутају изгубљени", рекао је Толкин, аутор "Господара прстенова", али за многе туристе који су желели да упознају лепу природу најјужнијег континента, нажалост, ово не важи

RegistarNestalihAustralija.jpeg
Фото: Архива Новости

Отишла на екскурзију и никада се није вратила, пошао на крстарење и никада се није искрцао, кренуо на путовање и нико га више није видео - сваке године без трага и гласа нестане стотину туриста широм света. Ипак, највише мистериозно несталих туриста су “бекпекери” којима се изгубио сваки траг у Аустралији.

Прочитајте још: У овој цркви у Србији се нико НЕ ВЕНЧАВА И НЕ КРСТИ, а иза свега се крије УЖАСНА ПРИЧА

У Аустралији се годишње пријави нестанак 38.000 људи, али се већина пронађе, док се за 2.000 људи више никада ништа не дозна. Занимљив је податак да у мртвачницама полиција чува остатке 500 неидентификованих тела за које никада, ни помоћу модерне форензике, нису дознали чији су.

Плакати који се могу видети Фото: Архива Новости

"Земља тамо доле"

Многима је чудно када туриста нестане у насељеном месту, али не и ако је кренуо да истражује природу у којој живе дивље звери. Ипак, пошто многи сумњају да су звери растргле нестале особе, звучи немогуће да нестане апсолутно сваки траг, као и да полиција не може да пронађе чак ни ранац или капу несталог.

На "петом континенту" често нестају туристи.

Пети континент често називају “Земља тамо доле”, а међу младима важи за прави рај, јер је популаран због лепих плажа, доброг провода, занимљивих пустиња и бујне природе.

Ни ствари нису нађене
Прошле године, 31. маја, нестао је белгијски туриста Тео Хајез (18), а последњи пут је виђен у бару “Чики манки” око 23 часа. Полиција је прочешљала залив Бајрон у Новом Јужном Велсу, али Тео, као ни његово тело или ствари, никада нису пронађени.

Фебруара прошле године нестали су на плажи Шели, северно од Сиднеја, Британац Хуго Палмер и његов сапутник Француз Ерван Феро, обојица двадесетогодишњаци. Полиција није пронашла апсолутно никакав траг.
Многи су кренули ранчевима управо у дивљину како би уживали у миру, самоћи и егзотичном зеленилу. Нажалост, у Аустралији популарно названи бушволкерси нестају сваког дана и, на срећу, већину пронађу.
И Дејвид Оципинти (35), искусни трекер, кренуо је у „зелену авантуру“ 10. децембра 2017. године. Рутински трекинг дугачак 10 километара недалеко од Мелбурна његови пријатељи могли су да прате на „Фејсбуку“, јер је непрестано објављивао селфије. Последњи пут је то урадио код Црног базена. Никада ниједан траг није пронађен, као ни део његове гардеробе.

Недеља несталих особа Фото: Архива Новости
Остао само ауто
Севак Симонијан (21) из Сиднеја пешачио је на Плавим планинама готово сваког викенда, али 20. октобра 2014. године није се вратио кући. Породица је тек сутрадан пријавила нестанак, али осим његовог аутомобила код Канангре, никада никакав други материјални траг није пронађен.

Поред аустралијских планина, често нестају и људи у пустињи, а нарочито у региону Кимберли, познатом по рудницима опала. Тако је, рецимо, 2017. Године, у градићу са 11 становника нестао уморни ирски туриста Педи Мориати и пас Кели.

Полицији помажу вештице

Најбоље и једино објашњење зашто нестају људи широм Аустралије дају Абориџини.

- Вештице су разлог - рекли су полицији Ирена и Рони Џимбиџи, мештани абориџинског порекла који живе у Кимберлију.

Наиме, Абориџини верују да се дугови морају платити. Духови и такозвани вештице-доктори изазивају мистериозне нестанке и вероватно смрт људи који нису измирили своје дугове. Ови дугови не морају бити начињени само за живота, јер Абориџини верују у пренатално сећање.

Када Абориџинин нестане разлог је наплата дугова његових предака.

- Када Абориџинин нестане и никада се више не пронађе, 95 одсто је разлог отплата дугова које су можда починили и пре него што су се родили, јер се дугови преносе и на следећу генерацију - објашњава Ирена Џимбиџи.

Абориџини често не могу добро да објасне ритуале и своја веровања, јер не постоје адекватне речи на енглеском које би их описале. Џимбиџи тврди да неки старији Абориџини имају способност да учине да човек нестане и то тако да га више никада нико не пронађе!

Теорија Абориџина Фото: Архива Новости
Нестала тројка
Од када је 25. јануара 1966. године нестало троје деце Аустралија нема мира и само допуњава списак људи који је, буквално, земља прогутала.Џејна (9), Арна (7) и Грани (5) нестали су усред бела дана, а последњи пут су виђени у аутобусу ка плажи Гленел близу Аделејда. Наводно су виђени у друштву брачног пара плаве косе, али никада никакав траг није пронађен. Прошле године је аустралијска влада понудила награду од милион долара за релевантну информацију која ће досвести до решења овог нестанка из средине прошлог века.

- О томе се не прича много, али нестајали су људи због срамоте, кривице или освете - каже Рони Џимбиџи - и због тога људи и данас нестају. Абориџини који то умеју да ураде не остављају трагове, па полиција никада не пронађе кривце. Мој очух је нестао на такав начин, а научио ме је свему што знам и недостаје ми и данас.

Полиција је затворила 40 досијеа несталих људи.

Полиција Западне Аустралије поново је отворила 40 досијеа несталих људи у намери да их поново пажљивије прегледају и у складу са новим објашњењем. Занимљиво је да је реч о досијеима несталих који су абориџинског порекла, јер је последњих година примећен велики број несталих у Кимберлију. Нажалост, Абориџини и данас имају навику да оду у савану на дужи период, да се осаме, и тешко је утврдити када су и где тачно нестали.

Прочтиајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Полицију додатно оптерећују неконвенционална сазнања од сведока. Рецимо, у случају несталог Абориџина, трговца Симона Марбина, његове комшије су пријавиле да им се јављају духови који су им “дојавили” да је у питању “враћање дуга”. Овај високи човек, који је свакодневно јахао коња, нестао је после доручка, а сви познаници тврде да је био драг и тих, као и да је имао добро плаћен посао.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.