· · Коментара: 0
РЕЦЕПТИ ИЗ ПРИРОДЕ

Ови чајеви вам могу помоћи у лечењу РАКА: Поштујте ПРАВИЛО док га пијете, иначе можете имати проблем

Умерено испијање чајева, који садрже антиоксидансе, позитивно делују на ублажавање хроничних болести

tea-2356764_960_720.jpg
Фото: Пиxабаy

Чај обилује антиоксидансима који спречавају хроничне болести и помажу обнављању станица у телу. Тако зелени чај садржи антиоксидансе познате као катехини, који уништавају слободне радикале у телу и спречавају упале. Шољица топлог чаја има позитивно деловање баш на сваки орган у нашем телу. Научници су потврдили велики број предности чаја уопштено, па ево зашто га вреди пити баш сваки дан.

Ипак ни превише чаја није добро, односно и у томе треба имати меру. Студије која су истраживале оптималне количине нису усаглашене, али претпоставља се да је најбоља мера између 3 до 5 шољица чаја на дан, односно не више од тога. Претерано конзумирање чаја може довести до успорене апсорпције гвожђа, повећава ризик од обилног крварење и може пореметити деловање лекова.

Прочитајте још: Баците лекове и решите се главобоље на природан начин

У наставку су само неке од благодети које испијање чаја за сваки организам.

Против карцинома

Благотворни учинак посебно је утврђен код рака коже, плућа, простате и дојке. Различите врсте чаја утичу на различите врсте рака, па је добар начин да смањите ризике то да уживате у различитим укусима тог напитка.


Фото: Pixabay

Здрава кожа

Индијски или црни чај посебно утиче на ризик од рака коже, с тим да игра улогу и то како га припремате. Наиме, истраживања показују да је већи позитиван учинак врућег црног чаја, у односу на млаки или ледени.

Прочитајте још: Руски исцелитељ открио "ЛЕК ОД СМРТИ": Ако желите да живите "вечно" користите ПОСЕБНО УЉЕ

Смањење ризика од дијабетеса

Шољица чаја након оброка снижава шећер у крви и тако помаже да се смањи ризик од дијабетеса типа 2, показало је више студија. То се поготово односи на црни, или индијски чај, који помаже да се смањи ниво шећера у крви након што поједемо оброк који садржи шећер.

Јачање зуба

Иако би испијање чаја током дана могло утицати на то да вам зуби потамне, зелени чај има антибактеријски учинак, па би се испијање тог чаја могло исплатити. Наиме, испијање зеленог чаја смањује ризик од каријеса те доводи до тога да се он спорије шири.

Прочитајте још: "Трава која враћа младост" постоји у Русији и Србији, позната је из времена Владимира Великог, а сада помаже код неплодности

Заштита срца


Фото: Pixabay

Противупална својства чаја одржаће крвне жиле проходне и снажне, уз мање стреса за срце. Катехини из чаја смањују ризик од стварања угрушка на крвним жилама, с тим да срцу треба осигурати не једну, него барем три шољице чаја дневно.

Миран сан

Истраживања показују да чај може бити врло делотворан код благе несанице, којој главни узрок нису неки поремећаји у мозгу или друге озбиљне болести.

Концетрација

Кофеин у чају подиже пажњу и будност. Танин у чају помаже и концентрацији, па је чај одличан избор за предах уочи пословног састанка, на пример.

Убрзавање метаболизма

Кофеин убрзава метаболизам и сагоревање масти и може повећати сагоревање и до 100 калорија на дан. Ипак, не треба претеривати с кофеином. Једна шољица чаја садржи око 40 милиграма кофеина, док би дневни унос требало ограничити на највише 300 до 400 милиграма.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.