· · Коментара: 0
Фаллкнивен

Светска премијера у Нирнбергу

Дебитовање ових ножева на сајму ИWА показало је да Швеђани имају изузетно интересантан опус и квалитетну понуду

fallkniven-1.jpg
Фаллкнивен - Драган ШАПОНЈИЋ

"Фаллкнивен" је репутацију градио међу љубитељима дивљине, али и у војним организацијама, тако да је Ф-1 од 1995. у опреми пилота шведског ратног ваздухопловства, а од 2000, уз модел С-1, користе га и пилоти УС Навy, каже за "Калибар" власник фирме господин Ериц Хјортбергер.

Куриозитет је да се ови ножеви, у ствари, не праве у компанији чије име носе, већ је производња поверена бројним подизвођачима, као што је немачки "Линдер" из Солингена, јапански "Хаттори" из Секија који производи фиксна сечива и "Моки" из истог града, произвођач фолдера.

 

Разлог за ово је, пре свега, финансијски (цена радног сата у Шведској је веома висока), али и због доступности материјала. Јер, ови шведски ножеви се израђују од трослојног ламината, тзв. ЦоС, високо легираног материјала с повећаним садржајем кобалта, што му даје бољу отпорност на хабање и повишене температуре које се јављају током обраде и оштрења.

 

Пажњу посетилаца сајма ИWА је, такође, привлачио атрактивни комплет од четири врхунска кухињска ножа с моделима Алпха, Делта, Сиерра и Зулу прецизне израде и несумњиве функционалности. Да би се испоштовали хигијенски захтеви, штитници за прсте су заварени за сечиво, не остављајући ни најмањи простор за задржавање бактерија, а дршке су од полиране микарте. Све то долази у луксузном паковању у виду застакљене дрвене кутије, па цена виша од 1.000 евра не треба да чуди. Делује превише, али до пре неколико деценија на нашим просторима се плаћало и више за месарске ножеве Дицк или Зwилиг, који по квалитету заостају за "Фаллкнивеном".

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.