· · Коментара: 0
ВАМПИРИ

Како се насмеје, из зуба му извирује кучина: Деда Живојин отишао у воденицу, а онда је неко ЗАКУЦАО НА ВРАТА

У околини Неготина када неко нестане и данас кажу да га је однео змај, а вампира одавно нико није видео, али сви знају трик са жабом!

vojislav-milosevic-baba-nuna-1309-2019-4.jpg
Војислав у воденици Фото: В. Данилов

Рецимо, Војкан Милошевић из села Шаркамен уверен је да вампири постоје. Иако их никада није видео, старији су му причали о блиским сусретима са вампирима, после чега су га научили и како да се одбране од тих крвника. И он им верује.

Прочитаје још: Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

- Мој деда Живојин ми је говорио да су вампири одувек постојали, само што нису сви имали прилику да их виде, а он је имао контакт са једним од њих очи у очи, али и срећу да га надмудри што се ретко дешавало - каже Милошевић.

Војислав у воденици
Вампиру је из зуба извиривила кучина.

Била је зимска ноћ. Снежна. Уочи Божића. Као створена за мистериозне сусрете. Деда је дошао у воденицу да самеље жито и кад је хтео да направи качамак и вечера, неко покуца. Деда устане и опази на вратима чудног човека.

- Како се насмеје, из зуба му извирује кучина - прича Војислав.

Деду ухвати паника, најежи се од страха, али не сме то да покаже, зна да около нигде никог нема да му помогне, нити сме да се усуди да побегне - препричава нам Милошевић.

Прочитајте још: У овој цркви у Србији се нико НЕ ВЕНЧАВА И НЕ КРСТИ, а иза свега се крије УЖАСНА ПРИЧА

Деда Живојин се у тренутку досети савета старих како може да провери да ли је пред њим човек или неман. Предложи му да заједно вечерају, али да гост оде да улови рибе у потоку, а он ће направити качамак. Сети се да су му мудрији причали како вампири једу жабе, а не рибе. Био је то тест. Кад стварно - врати се гост са жабама у руци.

Деди је било "чупаво"
Гост се вратио са жабом у руци.

- Најежи се деда, али и даље контролише ситуацију - прича Војислав.

Разговара са вампиром уз огањ, као да је обичан човек, а не неко ко планира да му исиса крв. Одлучи да га још једном тестира, па му убаци сланину у качамак, али овај је избаци, стави жабу и смаже је. Нема сумње - вампир је! Утиша се огањ, мрак почне да испуњава воденицу. Време за починак.

Деда је употребио стари трик и убио вампира.

Легне деда Живојин на поњаву и размишља шта да ради. Сети се да су га стари учили како у том случају помаже дрвени дарак за жито са шиљцима и стави га око главе... У неко доба ноћи осети како му поњава лагано клизи. Отвори очи и види вампира како крвари.

- Да, шиљци су му пресудили када је хтео да му исиса крв - закључује Милошевић.

Прочитајте још: Београдске новине забележиле шок причу: Трговачки путник у кафани угледао своју жену, опет се ОЖЕНИО ЊОМ, а кад је умро сазнало се све

Баба Нуна Фото. В. Данилов

У источној Србији ништа мање нису живе ни приче о змајевима. Али не оним добрим, већ страшним и злим. Ови из околине Неготина су умели да се претворе у згодног момка или лепу девојку, па да крену у крволочне походе.

Од змаја, који се претворио у младића, многи су страдали.

 Верује се да је змај који је настао од старог шарана из Дунава напакостио многим невиним бићима.

- Баке из села причале су ми да се најчешће крилата неман са крљуштима замаскира у предивног младића, а онда пронађе добру и лепу девојку - каже Војислав.

Прво почне да јој се појављује у сновима, а онда се осоколи и мало-помало и ето га у њеној соби. Уђе  кроз димњак и девојка не може да га истера. Ко зна колико је њих тако изгубило живот. Мада, прича се и да су змајеви у лику заводљивих жена, нападали и младе момке. Начисто их слуде.

Фрула растерује ђаволе
Змај се ушуња код момка у кућу и начисто га слуди.

И сада, када нека девојка нестане, старији људи кажу да ју је вероватно отео змај. Од њега је, објашњавају, тешко одбранити се, као што нико не успева да се сачува од прелепих вила које имају нечастиве намере.

Прочитајте још: Стари Египћани су пронашли еколошку боју која ХЛАДИ зграде, а ми је свакодневно користимо као ШМИНКУ

Зато Војкан и даље за сваки случај свира у фрулу, покушавајући да растера сва та ђавоља бића која могу да се обруше на невине.
- Ионако нас је све мање, па још када бисмо од врагова бежали одавде, нико не би остао у Шаркамену - каже Милошевић, један од ретких који на овом подручју чува сећање на древне приче и митове.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.