· · Коментара: 0
ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА

КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ

У свакој кући га праве на свој начин, а сачувани су и стари рецепти манастирских и царских квасева.

1594379838_b54cba15.jpg
Фото: Руски травар

"Добар квас је за здравље спас", - кажу Руси, и нимало не претерују. Стотинама година овај напитак је спашавао људе од опаких болести, међу којима су тифус и колера. У трећем милениуму квас још увек остаје омиљено пиће за Русе. У свакој кући га праве на свој начин, а сачувани су и стари рецепти манастирских и царских квасева.

Враћа моћ Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: У РУСИЈИ се штите од КОРОНЕ леком који кошта 150 ДИНАРА

Када је Ђакомо Казанова 1765. године путовао у Москву, био је исцрпљен због лоших путева. Спора вожња у кочијама по блату и рупчагама замало је убила познатог авантуристу, али снага му се брзо вратила чим је попио мало освежавајућег напитка који се звао "квас".

Казанова је био одушевљен квасом!

- Ово пиће ме је одушевило! Оно је много боље чак и од константинополског шербета. У Русији све газде инсистирају да њихове слуге пију овај укусан и храњив напитак уместо воде... И јефтин је - само рубаљ за велико буре - писао је Казанова у мемоарима.

Квас од рена повећава сексуалну снагу.

И дан данас квас (посебно од рена) у Русији сматрају одличним средством за повећање сексуалне снаге. Осим тога, овај исцељујући напитак се користи као лек и превентивно средство против многих болести.

Као што је приметио Казанова, квас су у Русији пили чешће него воду. Конзумирање сирове воде могло је да постане узрок стомачних тегоба, а понекад и опасних епидемија док је квас благотворно деловао на рад желудца и црева.

Прочитајте још: Дете лечите ЧАЈЕМ, а не знате да су НАНА и још неколико БИЉАКА ОПАСНЕ за њих

Шта је квас?
Квас је хладно пиће добијено ферментацијом млевене ражи или јечма
Квас уништава бактерије тифуса и колере!

Руски научници су касније схвхатили да квас брзо уништава бактерије тифуса и колере.

И у Совјетском Савезу овај напитак је био веома цењен. Лети у сваком граду на сваком ћошку је стајала мала жута цистерна са квасом, испред које је увек чекао велики ред људи.

Жута цистерна Фото: Рустки травар
Лети су на улици цистерне са квасом.

Сада многе фабрике у Русији производе овај тонизирујући напитак, али чести су случајеви продаје лажног "хемијског" кваса, зато многи Руси, као и њихови преци, још увек праве народни еликсир по сопственим рецептима.

Шта све лечи квас

Класични квас од ражи садржи витамине, важне микроелементе и аминокиселине. Спречава развој штетних бактерија, избацује из организма токсине, побољшава метаболизам и ојачава имунитет. Квас се препоручује код болести желудачно-цревног тракта. Повољно утиче на рад кардиоваскуларног и нервног система, повећава тонус и издржљивост.

Легенда о снази
Овај напитак је био познат још у Древном Вавилону и Египту. Постоји легенда да су у овом напитку црпили снагу и војници хунског владара Атиле. Али ни у једној земљи квас није био толико популаран као у Русији. Постоји мноштво рецепата, хоспитални квас који је био намењен за рањенике, па чак и прави царски квас из архиве дворског кувара императора.

Квас помаже у борби са хипертензијом, диабетесом, глаукомом и катарактом. Ако се напитак прави на основу лековитог биља, његова својства се знатно повећавају.

Прочитајте још: Хваљен у Русији: Укус овог сока је ГРОЗАН, али ЛЕЧИ 9 болести и помаже у МРШАВЉЕЊУ

Квас од рена

Килограм ражаних двопека прелијте са пет литара кључале воде. Оставите четири сата да одстоји па процедите. Додајте у напитак пола чаше шећера, 40 г пивског квасца, 100 г меда и 150 г изренданог рена.

Квас се увек чува у стакленим боцама.

Све добро промешајте па оставите да одстоји 6-8 сати. Након тога преспите квас у боце од дебелог стакла или пластике. Додајте у сваку боцу мало сувог грожђа. Немојте ставити поклопац док не приметите мехуриће. Након тога затворите боце и ставите у фрижидер да одстоје још 24 сата.

Прави се од воћа, ражи, двопека, меда... Фото: Руски травар

Воћни квас

У пет литара воде додајте две чаше шећера. Кувајте пет минута па охладите. Додајте у напитак килограм иситњеног воћа (јабуке, крушке, кајсије, вишње и т.д.) и 20 г квасца. Добро промешајте па оставите два дана да одстоји на топлом месту. Након тога преспите квас у стаклене боце па охладите.

Квас од лековитих трава се прави као воћни.

На исти начин можете направити квас од лековитих трава. У овом случају уместо воћа додајте у напитак 1 л претходно направљеног чаја од нане, камилице, шипурка или другог биља које вам одговара.

Прочитаје још: ПУТИНОВ ЛЕКАР открива тајну здравља СРБИМА! Пажљиво следите његова упутства

Царски квас

Две чаше ражаног брашна и пола чаше ражаног слада прелијте са 250 мл кључале воде. Направите тесто средње густине, покријте га крпом и оставите сат времена да одстоји. Добро загрејте рерну па искључите. Ставите у загрејану рерну тесто да се згусне. Након четири сата извадите тесто, додајте у  250 мл кључале воде, добро промешајте и оставите 24 сата да одстоји.

После три дана може да се пије!

Додајте у тесто чашу сувог грожђа и пет литара вруће воде. Добро промешајте па сачекајте да одстоји осам сати. Када почиње процес ферментације, процедите квас па оставите још 24 сата да одстоји. Након тога додајте у квас две чаше меда, добро промешајте па сачекајте још 5-6 сати. Преспите у стаклене боце, добро затворите и ставите на хладно место. Након три дана можете конзумирати напитак.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.