· · Коментара: 0
РЕВОЛВЕР

Замишљен је као компактно оружје за целодневно ношење, али филипински револвер РИА АЛ 3.1 ипак НИЈЕ МИНИЈАТУРАН

Корисници тврде да је контрола револвера врло добра, а део заслуге за то припада удобним, обухватним дршкама од меке гуме по узору на Хог моделе

RIA.jpg

Филипинска компанија "Рок Ајленд Армори" или "Армскор", тренутно је водећи произвођач у свету по броју продатих пиштоља система М-1911. Проверена конструкциона решења, квалитетни материјали, савремен машински парк и добро обучени радници, за резултат имају веома добре моделе, тако да се поједини престижни произвођачи одлучују за сарадњу са овом компанијом.

Прочитајте још: Да ли је одељенско оружје нове генерације револуција или промашај?

Чувени ЕС-ТИ-АЈ је израду одређених модела поверио “Армскору”, баш као и "Танфољо". Филипинска фабрика већ годинама у програму има револвер М-200 калибра .38 Специал, са механизмом урађеним по узору на моделе “Смита и Весона”. Крајем 2019. под "заставом" РИА појавио се нови компактан револвер калибра .357 Магнум. Зашто "под заставом"? Зато што је произвођач револвера чешка компанија "Алфа-Прој", али сваки комад из Чешке контролисан је и по потреби дорађен у погонима компаније "Рок Ајленд Армори", а потом упућен у САД.

Понуда у две верзије

Нови револвер означен као модел АЛ 3.1 има добош капацитета шест метака .357 Магнум (наравно, може да користи и нешто слабији .38 Спл), цев дужине 51 мм и механику Смит и Весон. Спољашњи ударач има нешто мању, оштро чекирану површину која знатно помаже код контакта са кожом палца при запињању. Револвер долази у две верзије, сатенски финиширан нерђајући челик или пригушен сјај црног финиша на моделу од карбонског челика. У складу са савезним прописима САД, у сваком пластичном коферу поред револвера налазе се упутства на више језика и бравица која омогућава власнику да закључа оружје после употребе.

Прочитајте још: Стриж је за кратко време постао популаран, да би убрзо мистично нестао: Онда се појавио у Италији под новим именом

Упркос краткој цеви, укупна дужина за нијансу прелази 17 цм, а маса празног револвера је 680 грама (додајте на то још око 100 грама када је напуњен).

У поређењу са савременим борбеним пиштољима четврте генерације, основна предност му је у знатно снажнијој муницији. Сила окидања код двоструке акције креће се око 4,5 кг, а код СА ударач се отпушта на притисак од 2,2 кг. Што је још важније, ход је гладак, уједначен, а пропадање после тачке окидања минимално. Цело оружје је прилично "утегнуто", без луфтова и климавих делова. Детаљ који га разликује од С-В "рођака" је кран који носи добош са формом типичном за "Алфа-Прој".

Скромни нишани

Облик нишана је добар, међутим, за ефикасно, брзо нишањење пожељне су веће димензије и бољи контраст. Сматрамо да уколико се власник револвера одлучи на неку интервенцију на оружју, то ће вероватно бити промена нишана, јер задњи нишан је усек у раму, а предња мушица је фиксна, али измењива. Без обзира на врсту муниције, групе на мети удаљеној 10 метара крећу се између 38 и 55 милиметара, што представља солидан резултат.

Прочитајте још: Апсолутно неуништив! Ругер Секјурити Сикс након испаљених милион и по метака остао неоштећен

Иако се у почетку говорило о цени од скоро 700 долара, нови револвер се може купити за прихватљивих 520 до 550 долара, у зависности од верзије. Јер, конкуренција је велика. На тржишту већ годинама постоје компактнији и лакши револвери, а неки од њих носе звучна имена. Ипак РИА АЛ 3.1 свакако има шта да понуди, нарочито љубитељима класичних револвера пуне снаге и мањих габарита.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.