· · Коментара: 0
Руско оружје

Издржљиви витез маршира Москвом

Аутомат ПП-19-01 Витyаз је омиљено оружје спецназовика који су и наручили његову израду, а Руси га радо приказују на војној паради поводом Дана победе над фашизмом

1593001002_vitjaz-V.Kuzmin.jpg
витјаз - в.Кузмин

Иако су у многим војскама аутомати постали од другоразредног или чак трећеразредног значаја, то ипак није био случај са њиховим најелитнијим јединицама. Исто је било и са полицијским специјалцима. Тероризам (или боље рећи антитеороризам) из периода седамдесетих година па наовамо, добрим делом је помогао да аутомат као оружје преживи. Елитне антитерористичке јединице су схватале да им је потребно оружје које је прецизније и ефикасније од пиштоља, али краће и лакше за брзу паљбу од тадашњих јуришних, а поготово борбених пушака.

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Код Руса су разне специјалне јединице наоружаване са легендарним Калашима, било из АКМ или АК 74 серије. Распад једне од две суперсиле и највеће државе света је био врло драматичан и праћен незапамћеном стопом криминала, често екстремно суровог. Бројне специјалне полицијске јединице су истицале захтеве за аутоматима, као далеко примеренијим оружјем за њихов посао, него што је то стандардна војничка пушка.

Спецназовики наручили нови аутомат 

Развој новог аутомата је почео на захтев 1. Одреда специјалне намјене МУП Руске Федерације "Витјаз" (Витез). Како је првенствена намена одреда била и остала борба против тероризма и најтежих облика криминала, јасно је да су у питању врхунски професионалци, који врло добро знају шта желе од оружја.

Фото: Виталиј КУЗМИН

Требало је да прође четири године да крене серијска израда новог аутомата, који је добио кодну ознаку ПП-19-01 "Витјаз", у част спецназовика који су наручили његову израду. Што се тиче димензија, укупна дужина аутомата са расклопљеним кундаком износи 705 мм, док је са склопљеним 480 мм. Максимална ширина је 90 мм са склопљеним и 65 мм са расклопљеним кундаком. Маса празног аутомата је 2,9 кг, а брзина гађања је око 700 метака у минути, али то највише зависи од типа муниције која се користи.

Фото: Виталиј КУЗМИН

Дужина цеви је 237 мм што је довољно да лансира обично деветмилиметарско зрно брзином од 380 м/с. Са лаганим панцирним зрном високоимпулсног метка 7Н31 брзина достиже скоро 650 метара у секунди. Јасно је какав би ефекат овакво зрно имало на лагане панцирне прслуке какве често носе криминалци. На устима цеви се налази једноставна комбинација трокоморне гасне кочнице и компензатора. Очигледно је у питању врло ефикасно решење, судећи по снимцима где се виде стрелци који истресу цели оквир уз незнатно померање оружја. Такође, на уста је могуће монтирати и припадајући пригушивач, што се сада сматра потпуно нормалним, чак обавезним делом опреме. Предњи рукохват је израђен од квалитетног полимера, али га корисници често мењају са Зенитовим моделом. На тај начин је омогућено монтирање разноврсне додатне опреме, од вертикалних рукохвата, па до батеријских лампи и ласерских обележивача.
Механички нишани код оваквог типа оружја углавном нису у употреби јер корисници преферирају употребу холограмских или ред дот модела. Ипак, они су ту и урађени су у типичном маниру за АК. Једина разлика је у томе што задњи нишан има подеоке за даљине од 50 до 200 метара, што је реално за овај тип оружја

Мудре конструкторске одлуке
Изнад цеви, на месту где се код АК серије налази гасни цилиндар, се налази цев која има улогу делимичне вођице затварача. Не постоји гасна позајмица и ротационо брављење затварача. Оно што је некада био клип са клипњачом код АК, овде је сада практично цилиндрични комад челика чија је улога да дигне масу затварача. Због чињенице да се практично налази изнад цеви, повољно утиче на смањење одскока, а уједно смањује и дужину затварача иза лежишта метка. Затворени затварач аутоматски значи да оружје не поседује фиксну иглу.

Фото: Виталиј КУЗМИН

То даље имплицира да је потребан ударач који ће покренути ударну иглу и забити је у капислу на метку. Овде се конструктори нису трудили да измишљају топлу воду већ су у потпуности преузели окидачко-ударачки механизам са АК серије. И верујте, нису погрешили. Ко је имао прилику да се упозна са ФАЛ, Г-3 или АР-15 и њиховим стандардним окидачима, сигурно ће знати о чему говоримо. Такође, и тропозициона кочница је преузета са АК серије. 

Брзо препуњавање

Како је отвор за оквире предвиђен за знатно дужи метак 5,45x39, јасно је да је морала да се направии нека модификација. Тако је урађен посебан адаптер, који је трајно фиксиран за сандук. Оквири су капацитета 30 метака и урађени су у типичном руском маниру. Под тиме подразумевамо употребу полимера, висок квалитет, робусност и поузданост. У питању су двореди оквири са храњењем из две позиције. На овај начин је значајно олакшано њихово пуњење. Да би се овај процес додатно убрзао, конструктори су направили челичне оквире за метке (сличне оним за ПАП-овку) и посебне рамове-вођице који се фиксирају на врху оквира. 

Фото: Виталиј КУЗМИН

Прочитајте још:  Руски војник за 21. век (ВИДЕО)

Оквири су добили и посебне челичне додатке којима је омогућено фиксирање једног за други. Овакво решење је прилично популарно код антитерористичких јединица јер омогућава брже препуњавање оружја у току борбених дејстава. 

Припадници специјалних бригада са њим изводе врло спектакуларне показне вежбе. Наравно да када спарите одлично оружје са атрактивним приказима то и те како утиче на заинтересованост тржишта. И ту не мислимо само на војску и остале државне службе. 

Нинослав ТРИФУНОВИЋ
Фото: Виталиј КУЗМИН

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.