· · Коментара: 0
ПУШКЕ

Не отписујмо олако Марлин Модел 336 који је већ 170 година ловачка икона у САД

Због мале дужине и брзог другог метка ова полужна репетирка је ненадмашна у шумском лову и густишу

marlin-1.jpg
Фото: Влада Митровић

Пушка је доста коришћена - "разрадила се", па функционише као најфинији механизам. Кратка је, лако се уноси у раме и лако се налазе оба нишана. Без скидања из рамена, увежбан стрелац муњевито уводи нови метак у цев.

Имали смо срећу да детаљно разгледамо полужну репетирку Марлин Мод 336 калибра .30-30 Винчестер, опремљену оптичким нишаном и једноставном широком тунелском монтажом. Поред јачег сандука, конструкција Марлин 336 има отвор за избацивање испаљених чаура и неиспаљених метака, смештен са десне стране сандука, што омогућава постављање мотаже за оптички нишан.

Брзо и глатко репетирање

Забрављивање и одбрављивање затварача полужних репетирки, па и Марлина 336, обавља се тако што стрелац користећи три прста испод кажипрста повуче надоле репетирајућу полугу.

То доводи до повлачења надоле бравеће полуге, која је до тада била у чврстом захвату са телом затварача. Прорез на доњој страни затварача у који улази ова спрегнута полуга је широк 10 и дубок 7,5 мм.

Прочитајте још: ППУ да тестирам нову снајперску муницију .416 Барретт

Повлачењем надоле полуге за репетирање, из прореза излази бравећа полуга и, што је важно, она ослобађа задњи део ударне игле да изађе из осе са њеним предњим делом. Иако је конструкција с половине 19. века, баш је напредна. Даљим кретањем репетирајуће полуге надоле затварач иде уназад, запиње спољашњи ударач, а зуб извлакача ширине 5 мм извлачи испаљену чауру или неопаљени метак. Сада стрелац кретњом шаке нагоре враћа затварач напред, доносач је припремио нови метак из тубуларног магацина и чело затварача га убацује у цев, опет захватајући зубом извлакача ивицу на дну чауре. Отвор за пуњење потцевног тубуларног магацина димензија 40x15 мм се налази са леве стране сандука.

Сигурносни детаљи

Марлин 336, као и друге сличне репетирке, има спољашњи обарач, чија је површина нарецкана, како би палац стрелца сигурније налегао. Ударач поред опуштеног и запетог, има и међуположај, који се саветује када се пушка носи са метком у цеви. Ударна игла је урађена из два дела. Њен задњи део у који удара спољашњи ударач је увек предњим крајем оборен на доле. У осу симетрије са предњим делом ударне игле овај задњи део долази само у случају када је пушка потпуно забрављена и када је полуга за репетирање, потпуно уз пиштољски рукохват. Иза обарача извирује иглица (пин) димензија 2,5x2,5 мм, која само када је потиснута унутар сандука репетирајућом полугом, дозвољава да пушка може опалити, што знатно подиже безбедност пушке.

Патентирано ожлебљење

Пушке Дивљег запада
Одрастајући уз каубојске филмове, стекли смо навику да све полужне репетирке називамо "винчестеркама". То баш и није исправно препознавање овог типа пушака, јер постојало више различитих модела овог начина рада. Систем полужног репетирања је први примењивао "Хенри", затим "Винчестер", а потом "Марлин", "Севиџ", "Браунинг"... Касније "Роси" и бројни италијански произвођачи реплика вестерн оружја.

Дужина цеви Модела 336 износи 512 мм и има познато Марлиново микро гроув ожлебљење - уместо класичних "поља и дубоких жлебова", уезан је много већи број ситних плитких жлебова који у калибру .30-30 Вин имају корак увијања од 1:10 инча. Ови ситни тангенцијално распоређени жлебови боље обухватају и воде зрно у кошуљици целом трасом цеви. Цев се лакше чисти, брзине су мало веће и цеви дуже трају.

Прочитајте још: Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

Метак .30-30 Винчестер има распон зрна тежине од седам до 11 грама. Брзине на устима цеви се крећу од 678 до 818 м/с, а енергија на устима цеви иде од 2390 Ј до 2700 Ј. Добро зрно и добар погодак на разумним даљинама обориће већину наше ловне високе дивљачи изузев крупног вепра и јелена. Калибар .30-30 Винчестер је прецизан, удобан за пуцање и сасвим довољно ефикасан.

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.