· · Коментара: 0
КАРАБИН

"ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Елитно оружје "Мејд ин Раша" делује егзотично и привлачно на претрпаном тржишту где доминирају амерички и западноевропски произвођачи

fantom-2.jpg
"Мосцоw Смалл Армс Цомпанy"

Импресивна прецизност од 0,1 МОА на 100 метара, коју је демонстрирао руски, наводно ловачки карабин, више одговара тактичкој или далекометној спортској пушци.

Нова руска фирма "Беспоке Гун" је очигледно усмерена на западно тржиште, што говори и назив на енглеском језику (у слободном преводу "договорено оружје"). Осим циљаног тржишта, име компаније указује на оријентацију ка производњи кастом оружја по наруџбини купца.

Футуристички дизајн

На сајту компаније, за сада је представљено само једно, али прилично интересантно оружје. Реч је о (наводно) ловачком карабину високе прецизности названом "Фантом Х".

На пушци прво приметите њен карактеристичан кундак, израђен од угљеничних влакана, необичне, футуристичке форме са неколико угластих површина уклопљених попут фацета на брушеном дијаманту. Осим модерног изгледа, оваква израда по наводима произвођача подиже ефикасност стрелца јер омогућава увек исти положај тела при окидању. Када кундак подесите према својој физиономији биће вам удобан само ако заузмете правилан став за гађање. У супротном, сама конструкција ће вам ставити до знања да грешите неудобним контактом са вашим телом. Финиширање је могуће у свакој боји и нијанси, по жељи купца.

Цена
Нажалост, цена није саопштена али верујемо да је у складу са перформансама оружја.Реално говорећи овај ниво прецизности је непотребан у лову и далеко је примеренији за такмичарско или тактичко оружје. У сваком случају делује импресивно и свакако ће се наћи купац за овакав "комад", а нама остаје да чекамо следећи новитет из Русије јер на овоме сигурно неће стати.

Модел "Фантом Х" има механизам за окидање са неким конструкционим елементима репетирки које производи британски "Аццурацy Интернатионал" и финска "Тикка". Затварач се брави са три брега, а храњење се обавља из одвојивог, кутијастог оквира са капацитетом од пет метака. Материјал је нерђајући челик и титанијумска легура. Окидачки механизам је потпуно подесив и компатибилан са Ремингтоном Мод.700 што пружа заиста велики избор и за најзахтевније стрелце.

Прочитајте још: Заводљиво лепа, црна и смртоносна: Промоција прототипа српске јуришне пушке "Морана"

Пушка је дуга 985 мм, тешка 4 кг и опремљена је тешком цеви дугом 406 мм. За сада се нуди само у калибру .300 WСМ (Wинцхестер Схорт Магнум). У овој конфигурацији, произвођач тврди да је пушка у рукама доброг стрелца способна да направи групе од 0,1 МОА на 100 метара.

Тиме је демонстрирана прецизност бенцх-рест такмичарског оружја са ловачким карабином.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.