· · Коментара: 0
ХК СФП-9СК

Субкомпакт пиштољ деминутивне величине као оружје последњег избора

Мали пиштољи, снажног калибра са великим капацитетом ближи су борбеном него одбрамбеном оружју

1594201907_HK.jpg
ХК - фото: Драган Шапоњић

Већ годинама је уочљиво да се у конципирању нових модела димензије пиштоља крећу у правцу смањења дужине и масе. Чак и тамо где бисте очекивали да пиштољ пуне величине буде примарни избор долази до измена, па су најпродаванији модели из тзв. компакт категорије. Такође, више нема сумње да су полимерски пиштољи калибра 9 мм Пара са унутрашњим ударачем оружје избора за опремање различитих служби и војно-полицијских јединица. 

Прочитајте још: Најбољи и најлепши малокалибарски пиштољ ИКАДА ПРОИЗВЕДЕН (ФОТО)

Хеклеров субкомпакт, фото: Драган Шапоњић

Американци који су се донедавно грчевито држали калибра .45 АЦП барем у опреми специјалних јединица приклонили су се Европљанима (и остатку света) па је УССОЦОМ усвојио Глок 19 (као и легендарни британски САС). Све више произвођача у својој понуди има и субкомпацт пиштоље деминутивне величине у снажном калибру и са озбиљним капацитетом који их сврставају ближе борбеном него одбрамбеном оружју "последњег избора". 

Одличан педигре 

Једноставно одржавање, фото: Драган Шапоњић

“Хеклер унд Кох” из Оберндорфа који спада у ред најзначајнијих светских произвођача модерног стрељачког наоружања свакако не може допустити да остане по страни. Иако у понуди има неколико пиштоља са ознаком СК (суб-компакт) из серија П-2000, УСП и П-30 требало је допунити гаму новог модела ВП-9, односно његове европске верзије означене као СФП-9. Представљен је Хеклер унд Кох СФП-9СК са којим смо се непосредно упознали током сајма ИWА у Нирнбергу. Реч је о пиштољу са унутрашњим ударачем, полимерским рамом и оквиром повећаног капацитета. 

Одлике кастом варијанти

Ипак не ради се о простом смањивању постојеће конструкције, јер су се у Обендорфу потрудили да кориснику пруже више могућности за прилагођавање сопственим потребама  - персонализацију чиме се серијско оружје по одликама приближава кастом моделима.

Без обзира на уштеду у димензијама Хеклер није правио компромисе по питању робусности и издржљивости конструкције. Навлака је израђена од масивног комада глоданог челика што свакако доприноси да маса празног оружја буде 687 грама - веома близу неких већих модела на тржишту. Брављење се остварује помоћу СИГ модификације Браунинговог решења са призматичним лежиштем метка, које улази у одговарајуће профилисан отвор за избацивање чаура. Горња површина навлаке је равна и са ниским, широким борбеним нишанима олакшава праћење мете чак и када је у покрету. Извлакач је широк и снажан, а када је метак у цеви може се напипати тако да обавља функцију индикатора. 

Коришчење левом руком без проблема, фото: Драган Шапоњић

На задњој страни навлаке је још један индикатор - игличасти испуст који вири када је ударачки механизам запет. Кратки ходови механизма захтевају да повратна опруга буде прилично снажна, иако је ХК то делимично решио коришћењем две коаксијалне са појединачно мањом снагом при брзом репетирању потребно је чврсто ухватити навлаку или ће исклизнути из прстију. Да би се овај потез олакшао и учинио сигурнијим, на крају навлаке, иза уреза за хват додата су два дискретна проширења, попут некаквих крила за које се прсти могу закачити без ризика да склижну са челичне површине. 

Борбени гени

Веома лако довођење у нишанску линију, фото: Драган Шапоњић

Цев је такође масивна, дуга 86 мм хладно кована, од нерђајућег челика. Типично за ХК има полигонално жлебљење са шест поља и десним кораком увијања. Те цеви су познате по прецизности и веома дугом радном веку, па постоје валидна сведочења о комадима који су испалили више од 100.000 метака, а још увек су у оквиру радних толеранција! Малишан свакако има добар педигре. Рам пиштоља је изливен од полимера ојачаног стакленим влакнима и у поређењу са Глок или СИГ моделима делује доста круће и зидови су нешто дебљи. 

Наводно, разлог за то је врста полимера који Хецклер користи и који је осетљивији на еластичне деформације тј. лакше долази до замора материјала. Засада су у понуди три боје полимера - црна, зелена и браон. У предњем доњем делу, испод цеви налази се кратка Пикатини монтажна шина са три уреза по МилСтд 1913. Избор различитих светиљки и ласерских обележивача је прилично велики, па је лако наћи одговарајући део опреме за рад у лошим светлосним условима. У корену штитника окидача смештена је команда за ослобађање оквира. Оберндорфу су одлучили да корисницима понуде као опцију и класично дугме са леве стране рама. У рукама сам имао управо такав модел и мада немам примедаба ни на старо решење ова класична команда ради без мане. 

Пуна рука оружја 

Још једна типично ХК особина пиштоља је “пуна рука оружја”. Без обзира на смањене димензије, скраћену дршку и висину од 116 мм, дебљина рукхвата од 33 мм чак и у потпуном мраку не оставља дилему да је реч о “правом” оружју. Међутим, овакви пиштољи су пројектовани за оне који их много више носе него што их користе, па им је сваки милиметар важан, нарочито када је реч о ширини оружја. Зато је за нови СФП-9СК пронађен измењив задњи део рукохвата и бочни панели дршке у неколико различитих димензија, који допуштају чак 27 различитих конфигурација што би требало да задовољи и најпробирљивије кориснике. Али то још није крај понуђеним опцијама.

Основни склопови и горња површина навлаке, фото: Драган Шапоњић

Окидачки механизам овог модела је уместо сејф екшн, семи кокед и екшн реди ознака, добила право име - сингл екшн. Ипак, квалитет окидања није достигао ниво уобичајених СА решења. Унутрашњи ударач захтева снажну опругу, а и ход окидача од неких 11 мм и ресет од предугачких 5 мм неће га учинити популарним код ИПСЦ стрелаца. 

Засад само у 9 мм Пара

Одлична нишанска слика, видљив индикатор ударне игле и проширења за репетирање, фото: Драган Шапоњић

Сила окидања креће се између 3.200 и 3.650 грама што је далеко од идеалних вредности за СА, али је ипак сасвим употребљиво за радно оружје. Свесни овог недостатка, у Хецклеру нуде и тзв. СФ окидач (спешл форс) са око 1 кг мањом силом на окидачу који има сигурносни језичак попут Глока. 

Нови пиштољ се за сада нуди само у калибру 9 мм Пара и користи оквире капацитета 10 метака идентичних онима које користи ХК П-30СК. По потреби, могу се употребити и они капацитета 13 или 15 метака, али тада вире из рукохвата. Цена је према очекивању за стотинак евра виша од адекватне понуде “Глока”, који и даље доминира у овом сегменту. 

Руковање је удобно и природно, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Да ли је пиштољ-карабин право решење за универзално службено оружје?

“Хеклер унд Кох” има бројне обожаваоце који ће се у ситуацији ако могу да бирају увек одлучити за компанију из Оберндорфа чак и када не нуди ништа више у односу на конкуренте. Баш као и представљени модел.

Драган Шапоњић
 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.