· · Komentara: 0
Izbor

A, B, C, D... Kod kupovine auto-gume potrebno je znati šta znače oznake

​Kao što i vama treba cipela koja vas ne žulja i vašem automobilu je potrebna odgovarajuća obuća

saveti-gume-gudjear-2.jpg
Foto:"Goodyear"

Kupujete automobilske gume i jedino što vas interesuje je odgovarajuća dimenzija, da li je letnja, zimska, univerzalna i kolika joj je cena? A da li znate šta koja oznaka na pneumatiku znači ? Jer nije svejedno kakvu ćete gumu kupiti jer ne kaže se uzaluda da guma glavu čuva!

Pročitajte još: Ne morate da za svaku sitnicu idete kod majstora, nešto možete i sami

Ali pre toga morate prvo znati koje su to vremenske prilike u kojima ćete koristiti gumu, da li je potrebno da kupite zimske i letnje ili će i univerzalne „vršiti posao“. Zatim morate da budete realni i izaberete gumu koja odgovara vašem stilu vožnje.

Da li prelazite velike razdaljine? Da li povremeno volite da testirate mogućnosti svog automobila?

Razmislite kojem proizvođaču ćete poveriti da vam „obuje“ mezimca na četiri točka. I naravno sa kolikim budžetom raspolažete. Ukoliko godišnje prelazite malo kilometara, ne vozite automobil po snegu, ledu, imate automobil male mase, bez mnogo konjskih snaga jasno je da ćete moći da odaberete i neku gumu iz nižeg cenovnog segmenta.

Pročitajte još: Montiranje letnjih i zimskih guma postaje PROŠLOST

A da bi pravilno izabrali gume za automobil (mada je naša preporuka da verujete proizvođaču automobila i da, ukoliko je to moguće koristite iste ili gume od istog proizvođača koje su dobijene sa novim vozilom), potrebno je da znate i šta koja oznaka na gumi „govori“. Tu su nam u pomoć priskočili stručnjaci „Gudjera“ uz čiju pomoć smo rastumačili oznake.

Dakle šta znače oznake na bočnom zidu gume?

Slovo A označava širinu gume u milimetrima merena od jednog do drugog bočnog zida gume.

Slovo B označava profil gume odnosno odnos poprečnog preseka gume i njene širine, izražen u procentima. Primera radi, profil gume od 65 znači da visina bočnog zida gume iznosi 65 odsto od širine gum

Slovo C označava prečnik točka izražen u inčima.

Slovo D predstavlja indeks opterećenja, odnosno pokazuje kolika je maksimalna nosivost gume u kilogramima. Indeks opterećenja utisnut je na bočnom zidu gume, odmah desno od prečnika.

U upustvima proizvođača vozila postoji tablica sa ovim indeksnim brojevima. Primera radi, guma sa indeksom opterećenja od 91 može da nosi 615 kg tereta.

Slovo E predstavlja indeks brzine. On predstavlja maksimalnu brzinu neke gume kada je ona propisno napumpana i opterećena. Indeks brzine je poslednja slovna oznaka na bočnom zidu gume, iza brojčane oznake indeksa opterećenja. Guma sa indeksom brzine V, na primer, ima maksimalnu brzinu od 240 km/č.Prilikom kupovine nove gume, indeks opterećenja i indeks brzine treba posmatrati zajedno. Takođe, ne zaboravite da proverite koje su preporuke proizvođača vašeg vozila.

Nekad je moguće ugraditi gume sa višim indeksom opterećenja i drugačijim indeksom brzine u odnosu na one koji su navedeni u proizvođačkoj dokumentaciji vozila.

Ipak, uvek treba najpre proveriti u dokumentaciji vozila da li se takve gume uopšte mogu ugraditi na vozilo.

Slovo „P“ ili nedostatak slovne oznake ukazuje na to da se radi o gumi za putnička vozila.

Slovo „R“ označava radijalnu gumu. Skoro sve nove gume koje se danas proizvode predstavljaju radijalne gume.

Oznaka i broj ECE ukazuje da je guma usklađena sa standardima Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (U.N.E.C.E.) koji se odnose na pneumatike.

Slovna oznaka „TWI“ pokazuje lokaciju indikatora habanja gazećeg sloja. Ove indikatore treba redovno da proveravate kako biste se uverili da na gumama ima dovoljno gazećeg sloja. U većini zemalja EU minimalna debljina gazećeg sloja iznosi 1,6 mm.

Datum proizvodnje označava četvorocifreni broj. Preciznije prva dva broja označavaju sedmicu a druga dva godinu u kojoj je guma proizvedena.

Pročitajte još: Evo kako možete značajno da smanjite potrošnju goriva

Crtež planine sa tri vrha i pahuljicom u sredini označava zimski pneumatik.On mora da ima i oznaku M+S ( od engleskih reči za blato i sneg). Ukoliko guma ima samo ova dva slova a nema crtež planinskih vrhova sa pahuljicom radi se o univerzalnoj gumi,koja može da se koristi i zimi ali nema sve odlike zimskih guma. Naša policija smatra i ove gume odgovarajućima u zimskim uslovima. Oznake za univerzalne gume se sve čežće ispisuju na bočnim zidovima kao „univerzal“, „ol sizn“ …

Kada kupujete nove gume na njima se nalazi i nalepnica na kojoj je navedeno kakve su karakteristike gume u odnosu na potrošnju goriva i slično…

Zapamtite da guma glavu čuva!

 

Foto:"Goodyear"

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.