· · Komentara: 0
KRF

Omiljeno ostrvo Srba: Ovde je carica bila ludo zaljubljena, a vila njene ljubavi pretvorena je u SRPSKU BOLNICU

Omiljeno srpsko ostrvo na kojem "cveta limun žut" za mnoge je asocijacija na prekrasne plaže, ali ovde se može posetiti vila u kojoj je poslednja austrougarska carica Sisi doživela fatalnu zabranjenu ljubav

Krf1.jpg
Foto: Piksabej

Plaža Paleokastrica, ulica Liston u gradu Krfu, Srpska kuća, fotogenični manastir Vlaherna, stara venecijanska tvrđava, plaža Sidari i žurke u Kavosu, obavezne su "stanice" srpskih turista. Međutim, ukoliko tokom letovanja niste posetili Ahilion - mnogo ste propustili.

Ulaz u Ahilion
Foto: Piksabej

Pročitajte još: Na dva sata od Beograda: Kupajte se u društvu Điđi Hadid ili idite na pena parti sa Kejt Mos

"Ahilion" se nalazi desetak kilometara južno od prestonice Krfa, blizu letovališta Dasija. Palatu je izgradila austrougarska carica Sisi, čuvena po dugačkoj kosi i uskom struku. Bila je ludo zaljubljena u grčkog mladića kojeg je zvala "Moj Ahil", pa je i palata nazvana Ahilion. Posle njene smrti ovde se odmarao nemački car Vilhem, a u Prvom svetskom ratu bila je srpska bolnica.

Posebno je lep park ove vile u kojem se nalaze kopije grčkih bogova i poznatih skulptura, a među njima je najzanimljiviji Ahil, visok 11,5 metara.

Krf je četiri veka bio pod Venecijancima, a onda pod britanskom vlašću.
Crkva svetog Spiridona
Foto: Piksabej

Na Krfu postoji 37 crkava, ali Sveti Spiridon je zaštitnik grada, u Konstantinopolju, ali su mošti, posle pada 1453. godine, doneli na Krf. Crkva se nalazi u centru i izgrađena je 1620. godine i podseća na venecijanske crkve. Turisti obično vole da posete vizantijsku crkvu Svetih apostola Jasona i Sosipatera iz 11. veka, u blizini vile "Mon repo" koji su doneli hrišćanstvo na ostrvo.

Krf ima 37 crkava, a treba ga posetiti za Uskrs kada na ulicu bacaju ćupove.

Ipak, neuporedivo fotogeničnije ostrvo Pontikonisi, južno od grada, na kojem se nalazi crkva Svetog Pantokratora. Na grčkom to znači "mišje ostrvo" jer sa visine, zaista, tako izgleda. Do ostrva se može stići pešice ili čamcem, a u crkvu se može ući 6. avgusta, na Preobraženje.

Esplanada je ogromna zelena površina koju su osmislili Frrancuzi, a završava velikim nizom zbijenih kuća. To je čuvena ulica Liston u kojoj se nalaze skupi kafići i u kojoj je nekada trebalo pprošetati i biti viđen. Severno od Esplanade se nalazi nekadašnja Kraljevska palata koju su izgradili Britanci 1816. godine, a danas se u njoj nalazi Muzej azijske umetnosti.

Mladi se provode u Kavosu, odakle svi dolaze beli, jer se klubovi nikada ne zatvaraju.
Mišije ostrvo
Foto: Piksabej

Ulaz u Venecijansku tvrđavu je kod Listona, blizu Esplanade, a treba preći mostić preko šanca. Dečacima će se masivna tvrđava mnogo dopasti. Ovaj bastion ne treba mešati sa novom tvrđavom koja se nalazi u gradu, na brdu.

Krf ima Muzej azijske umetnosti.

Pročitajte još: Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Ipak, odmor na Krfu je svojevrsno hodočašće, jer nije potpun ukoliko se ne poseti Srpska kuća. Nalazi se u centru grada, blizu Esplanade i ulice Kapodistrija. Otvorena je do 14 časova i ne radi nedeljom. Do ostrva Vido stiže se brodom, a na njemu se nalazi Muzej kosturnica srpskih vojnika koji su prošli Albansku golgotu. Izgradio ga je kralj Aleksandar, a projektovao arhitekta Nikolaj Krasnov.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.