· · Komentara: 0
IZLETI

Sve tajne Španije: Na vrhu jedne zgrade nalazi se ZLATNO JAJE, a posvećeno je poznatom umetniku

Sa više od 30 miliona posetilaca Barselona je grad u kojem je i turistima tesno, pa predlažemo odlazak u okolinu i najbolji šoping u čitavoj Španiji

depositphotos_33576875-stock-photo-view-at-the-theatre-museum.jpg
Foto: Depozitfoto

Barselona je jedan od najpopularnijih evropskih gradova u kojima vlada najveća gužva, pa je preporuka posetiocima da odmor koriste posećujući okolne gradove kojima ne manjkaju turističke atrakcije.

Pročitajte još: Da bi ih pratila sreća u Rimu turisti bacaju novčiće u fontanu, u Moskvi maze bronzanog psa, a znate li šta rade u BEOGRADU?

Barselona ima samo 1,6 miliona stanovnika i 32 miliona gostiju, pa ne čudi što već nekoliko godina traje "borba protiv turista". Pošto su u glavnoj ulici La Rambli gužve nesnosne, a za ulazak u Gaudijeva remek-dela kilometarske, treba birati manje poznata mesta. Grupne posete pijaci La Bokerija su zabranjene, pa se treba uputiti u pijacu Santa Katarina ili Sarija Market.

U Barseloni je uvek gužva
Foto: Arhiva novosti
Katedrala u Taragoni je lepša i starija od Sagrada familije.

Umesto u park Guel treba posetiti neki od obližnjih gradova poput Taragone na jugu koja nosi epitet "mala Barselona" i rimsko nasleđe je pod zaštitom UNESKO.

Katedrala u Taragoni izgrađena je 1171. godine i završena tek u 14. veku, pa je mešavina gotskog i romaničkog stila. Pored muzeja može se posetiti i rimski amfiteatar u kojem su se borili gladijatori. Ovde se nalazi i čuveni zabavni park Port Aventura. Još južnije se prostire naiconalni park Platja del Fangar u kojem žive flamingosi.

Most u Đirona radio je Gustav Ajfel.

Figeras je rodni grad Salvadora Dalija, pa se ovde nalazi i tetar-muzej posvećen ovom umetniku. Na vrhu ove zanimljive građevine nalazi se zlatno jaje.

U Đironi se nalazi najveća gotska katedrala na svetu, ali u ovom gradu blizu Francuske nalazi se Jevrejska četvrt, a staro jezgro je opasano rimskim zidinama. Kraj reke se protežu vile prelepih boja koje podsećaju na Amsterdam, a stari metalni most gradio je Gustav Ajfel.

Pročitajte još: Nove tehnologije menjaju način putovanja: Ništa neće biti isto, a u SVEMIR će moći svako od nas

Na severu, ka Pirinejima nalazi se Andora koja je udaljena 215 kilometara i, onima kojima ne smetaju krivine, izuzetno je zanimljivo mesto za jednodnevni izlet. U Andoru većina dolazi zbog šopinga, ali i da uživaju u lepom gradu koji godišnje poseti deset miliona turista.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.