· · Komentara: 0
ZVEZDOČKA

BILA POPULARNA U JUGOSLAVIJI I RUSIJI: Kod kuće napravite MAST kojom ćete rešiti glavobolju

Jeftina i mala kutijica dugo traje, ali može da se napravi u domaćoj radinosti.

tigrova-mast-1.jpg
Foto: Depositphotos

Tigrova mast je nastala 1870. godine i napravio je travar Av Ču Kin, a koristila se za bolove u vratu, leđima i ramenima. Pošto je izuzetno dobro uklanja glavobolju vrlo brzo je postala popularna. Odlična je cirkulaciju. U vreme SSSR-a tigrova mast je lečila praktično sve, a do danas je ostao naziv "zvezdočka", jer je na crvenoj kutijici bila žuta zvezdica.

Pročitajte još: DOKAZANO - Ubodi pčela leči razne bolesti, Rusija priznala ovaj vid terapije kao ZVANIČAN

Nanosi se u tankom sloju na mesto koje boli i nežno se utrljava. U slučaju glavobolje mažu se slepoočnice srednjim prstima kružnim pokretima. U prvom trenutku namazano mesto peče, a vremenom počinje da hladi i uklanja bol. Tigrova mast sadrži kajaput ulje, koje je prirodni antiseptik, pa pomaže kod povreda i rana. Sadrži i ulje klinčića koje se koristi za dezinfekciju, pa je delotvorno kod smanjenja otoka na koži.

Mast se u Rusiji prodaje u beloj i crvenoj boji. Crvena kutijica sadrži mast žućkaste boje jer ima više mentola i kamfora, pa je delotvornija za jače bolove. Odlična je za uganuća, iščašenja i naročito oštećenja živaca.

Pročitajte još: VEKOVIMA SE KORISTI U SRBIJI: Ruski recepti za lečenje grudnog kašlja

Bela tigrova mast se koristi za blaže bolove, a odlična je za masažu, poboljšanje cirkulacije i opuštanje. Koristi se za glavobolje, bolove u vratu, začepljenje nosa, upale mišića i slično.

Tigrova mast je jeftina i mala kutijica dugo traje, ali može da se napravi u domaćoj radinosti.

Recept za tigrovu mast

Sastojci:

  • 5 kapi ulja karanfilića
  • 10 kapi ulja kamfora
  • 10 kapi ulja eukaliptusa
  • 15 grama pčelinjeg voska
  • 60 ml devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Prvo se pomešaju maslinovo ulje i vosak, pa ugreju na pari uz neprestano mešanje metačnom kašikicom (drvena upija ulje) dok se sve ne sjedini. Dodaju se eterična ulja i meša oko pet minuta.

Gotova mast se sipa u sterilisane teglice i sačeka da se dobro ohladi, pa tek onda zatvori. Čuva se na tamnom mestu.

Recept za bolove u zglobovima:

Crvena mast se nekoliko puta dnevno nanosi na obolelo mesto. Bolno mesto se prvo opere mlakom vodom, da bi se pore otvorile i mast se utrljava nekoliko minuta kružnim pokretima.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.