· · Komentara: 0
VASPITANJE

Dozvolili ste malom detetu da gleda TV? Napravili ste veliku grešku, a shvatićete kad bude kasno

Deca mlađa od dve godine uopšte ne treba da gledaju televiziju, a starija pred ekranom mogu da budu manje od dva sata dnevno.

Depositphotos_11887977_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Da bi obezbedili lični mir mnogi roditelji svojim trogodišnjacima "serviraju" na televiziji crtane filmove koji će im potpuno zaokupiti pažnju.

Pročitajte još: Štiteći decu od kućnih poslova pravite grešku: Istraživanje traje 75 godina i sasvim je jasno

Međutim, istraživači sa njujorškog Univerziteta, upozoravaju da kod suviše male dece koja mnogo vremena provode ispred TV može da se ispolji agresivnost.

Foto: Depozit

Do ovakvog zaključka su došli analizirajući agresivno ponašanje mališana predškolskog uzrasta. Bili su potpuno iznenađeni kada su shvatili da je pozadina toga gledanje televizijskog programa u ranom detinjstvu. Otkrili su da se agresivno ponašanje ispoljava čak i onda kada je dete leđima okrenuto ekranu, ali čuje zvuk.

Ograničite gledanje TV programa i pogledajte sadržaj koji dete gleda.

- Zato je vrlo važno da roditelji deci vremenski ograniče gledanje TV programa i obrate pažnju na sadržaj onoga što ih interesuje - istakla je dr Suzan Manganelo, član istraživačkog tima.

Pročitajte još: Ne kontrolišete šta dete radi na internetu? Posle ovog teksta ćete početi

U suprotnom, uz druge negativne faktore koji utiču na njihovu ličnost doći će do ispoljavanja agresivnosti. Takva deca sklona su tučama, drugu decu udaraju bez razloga, neposlušna su i ne poštuju ni zabrane ni naredbe niti molbe, i najčešće vrište bez razloga.

Stoga, deca mlađa od dve godine uopšte ne treba da gledaju televiziju, a starija pred ekranom mogu da budu manje od dva sata dnevno.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.