· · Komentara: 0
TERAPIJA

Dirljiva priča o devojčici Jani i delfinu Janu kruži svetom, a zbog njih je vraćena nada u izlečenje od mnogih bolesti

Po mišljenju mnogih stručnjaka, ono što ne mogu lekari - mogu delfini.

4.jpg
Foto: Depozitfoto

Ove najpametnije životinje pružaju ozbiljnu pomoć u lečenju mnogih teških oboljenja. Posebno blagotvorno delfinoterapija utiče na pacijente koji pate od autizma, cerebralne paralize i posledica moždanog udara. Češto se dešava da baš u delfinarijumu autistično dete progovara prvu reč u životu. A slepa ruska devojčica Jana Mazurok je iznenada progledala zahvaljujući svom drugu delfinu.

Pročitajte još: Znate li šta je KRONOVA BOLEST? Simptomi su PODMUKLI, a vaše dete može imati TRAJNE POSLEDICE

Oftalmolog  Jan

Priču o neobičnom prijateljstvu devojčice Jane i delfina Jana objavili su pre nekoliko godina mnogi ruski mediji. Mala pacijentkinja iz ruskog grada Kemerovo je patila od dečije cerebralne paralize i bila je slepa od rođenja. Oči Jane zbog atrofije vidnog živca i katarakte nisu reagovale na svetlo. Lekari su pokušali da pomognu devojčici, ali napredak je bio veoma spor – sve dok Jana sa roditeljima nije otišla na Krim. Tamo tokom letnjeg odmora ona je posetila Jevpatorijski delfinarijum gde je upoznala svog „terapeuta“ – delfina zvanog Jan.

Delfini vole decu Foto: Depozitfoto

Jan i Jana su se brzo sprijateljili i počeli su da se igraju. Delfin je u nekom trenutku doneo devojčici na svom nosu žutu igračku u obliku prstena. Jana je ispružila ruku, uzela prsten i skinula ga sa nosa delfina. Roditelji su ostali bez reči jer su shvatili da je njihova ćerka počela da vidi predmete i boje. Pozitivne emocije su toliko uticale na nervni sistem Jane da se njen vid naglo poboljšao.

Pozitivne emocije deluju na psihu ljudi.

Otvoriti se svetu

Lekari kažu da je slučaj Jane pravi fenomen. Ali treneri i psiholozi u delfinarijumima već su navikli da vide srećne suze roditelja čija bolesna deca pokazuju fenomenalan napredak tokom susreta sa delfinima.  

Pročitajte još: Sprečite pojavu teške bolesti: Ovo je 5 čajeva protiv KANCERA i svima su dostupni

Druženje sa njima znatno poboljšava emocionalno stanje pacijenta i samim tim menja  „hemiju“ u organizmu. U tom procesu dolazi do pojačanog lučenja “hormona sreće” endorfina i oksitocina koji je odgovoran za socijalizaciju i uspostavljanje boljih odnosa sa drugim osobama. Autistično dete zahvaljujući kontaktu sa delfinima izlazi iz psihološkog „oklopa“ i polako se navikava na interakciju sa stvarnim svetom. Mali pacijent uči da fokusira pažnju na određene radnje, demonstrira svesnu reakciju na spoljašne pojave, postaje otvoreniji za kontakt i lakše komunicira s ljudima.  

Delfini su veoma nežni Foto: Depozitfoto

Realno lečenje u virtuelnoj stvarnosti

Pozitivne promene ne izaziva samo igra nego i sonar - ultrazvuk delfina koji blagotvorno deluje na nervni sistem.

Delfini blagotvorno deluju na ljude.

Pored pacijenata s mentalnim problemima i poremećajima ponašanja delfinoterapiju često preporučuju i deci sa cerebralnom paralizom kao i odraslim ljudima koje pate od posledica moždanog udara.

Pročitajte još: Island je našao način da smanji narkomaniju kod tinejdžera za 40 ODSTO, može li Srbija da prepiše MODEL?

Plivanje sa delfinima poboljšava  mišicne aktivnosti, koordinaciju pokreta i usavršava psihomotorne veštine. Dodirujući biološki aktivne tačke na telu pacijenta delfin stimuliše reflektorne zone nervnog sistema. Rehabilitacija bolesnika uz pomoć plivajućih „lekara“ daje brže i bolje rezultate nego obična fizikalna terapija.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.