· · Komentara: 0
ŠTENE

Savet veterinara: Evo kako da odaberete psa za sebe

Pre kupovine kuce ne čitajte „Dr Gugla“, već ako posumnjate na nešto odmah ga odnesite na pregled da dobijete stručno mišljenje

depositphotos_54224319-stock-photo-pet-american-pit-bull-terrier.jpg
Foto: Depozitfoto

Pre nabavke psa, budući vlasnici se obično prvo “konsultuju sa internetom” i u mnogim slučajevima dobiju nepotpune, neadekvatne pa čak i pogrešne informacije. Popularno “guglanje” u velikom broju slučajeva ne može da nauči zainteresovane ljubitelje pasa kako da prerpoznaju skrivene probleme koje samo veterinar može da dijagnostikuje i potvrdi.

Manji je od braće?
Štene može da zaostaje u rastu, ako se uporedi sa drugim mladuncima iz legla. Ne treba brinuti ako je veselo i bori se za svoj status. Ali, ako je dlaka bez sjaja, mogu se prebrojati rebra ili noge nisu čvrste i prave, sa psom nešto nije u redu.

Pročitajte još: Šta izbor kućnog ljubimca govori o nama: Pse vole KREATIVCI, a kakvi su ljubitelji MAČAKA?

Kukovi

Degenerativno, urođeno oboljenje zglobova kuka kod velikih rasa pasa stručno se zove displazija (HD), a mogu se uočiti tek u perioduintenzivnog rasta ljubimca (5-9 meseci) i manifestuju se težim kretanjem, otežanim ustajanjem, hramanjem na zadnjim nogama i nesigurnim hodom, naročito posle trčanja i vežbi. Samo adekvatan ortopedski pregled i rendgenski snimak kukova psa može dati tačnu dijagnozu.

Stomak

Ponekad se na belom ili ružičastom stomaku štenaca, pogotovo dok su u ležećem položaju, može uočiti mali otok u predelu pupka. To je pupčana kila koja nakon obroka deluje veće. Kompletnu procenu može dati samo veterinar, i to nakon pregleda.

Zubi moraju biti pravi
Foto: Depozitfoto

Testisi

Ukoliko vlasnik nabavlja mužjaka, treba da obrati pažnju da li jedan testis "šeta". Samo veterinar može da utvrdi veličinu problema i predloži hirurški zahvat, hormonski tretman ili masažu.

Obratite pažnju na ponašanje šteneta.

Ponašanje

Neurološki poremećaji kod štenaca ne dijagnostikuju se lako i precizno, ali je prvi signal primetna razlika u ponašanju.

Noge

Noge šteneta treba da budu prave. Ako su krive, bez obzira na položaj, treba zanemariti takvo štene. Ponekad noge mogu da budu i prave, ali u hodu deluju kao da beže ispred šapa koje "zaostaju". To znači da rahitis već uznapredovao.

Pročitajte još: Ako pas spusti šapu na vas ili se nasloni, to ima SKRIVENO ZNAČENJE: Pročitajte šta vam ljubimac poručuje

Igra

I međusobni odnos pasa veoma je važan. Uobičajeno je da se štenci međusobno bore u igri, što svedoči o uspostavljanju hijerarhijskog statusa svakog mladunca. Ipak, treba propratiti njihovu igru da bi se eventualno uočili štenci koji bez milosti napadaju braću i sestre i nakon priznatog poraza i brutalno pokazuju da su neprikosnoveni u leglu.

Takvi psi obično i kasnije pokazuju pojačanu agresiju. Treba obratiti pažnju da li ima štenaca koji iznenada i bez upozorenja napadaju, čak i one koji im trenutno nisu pretnja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.