· · Komentara: 0
VASPITANJE

Kako su umesto baka "zakon" postali JUTJUBERI? Ovo su RAZLOZI zbog kojih je došlo do krize autoriteta kod dece

Da li je snaga autoriteta u nenametljivosti ili demonstriranju moći?

depositphotos_307558306-stock-photo-angry-father-scolding-sad-kid.jpg
Foto: Depozitfoto

Nekada se bez pogovora slušalo i poštovalo to što kažu roditelji, učitelji, stariji, nadređeni na poslu... Šta se promenilo, zašto su danas poljuljani autoriteti? Pred kim stojimo mirno i ko je, žargonski rečeno, postao “zakon”?

Pročitajte još: TRI razloga zašto su BAJKE bolje od crtanih filmova

Psiholog Milica Zarin ističe da su mališani zahvaljujući najrazličitijim sadržajima na internetu otkrili nove vidike i idole:

Agresivni mališani
Sve je više mališana koji se nasilno ponašaju prema okolini i roditeljima, kojima su idoli takozvani opasni momci, žele lagodan život i brzo zarađen novac. To je loše i poražavajuće, a korektivni faktor je uvek prvo porodica. Ne treba da čekamo da nam država rešava problem sa decom, to moramo da učinimo sami.

Deca se preko interneta informišu o influenserima, blogerima, jutjuberima i sličnim ličnostima koje nekima od njih postaju autoritet. Ne treba im braniti da gledaju takve sadržaje, već je važno racionalno i dobronamerno razgovarati sa njima i objasniti im zašto to neko radi.

Nema više granice između roditelja i dece...

Drugi razlog je takozvano spljošteno društvo, mešanje granica između roditelja i dece. Roditelji danas često kažu: “Ne mogu mu ništa, nemam uticaj.” To je pozicija nemoći. Ne postoji hijerarhija i vertikalni red, već horizontalna orijentacija, u stilu - deca i roditelji se oko svega dogovaraju. To nije dobro. Odrasli su ti koji procenjuju šta je dobro za dete.

Sagovornica podseća da je porodica mesto gde se gradi autoritet i odakle sve počinje.

Zatajili i mediji

Ali roditelji nisu jedini krivci. Osim porodice zatajilo je i društvo, a veliku odgovornost snose i mediji.

Autoritet se gradi u porodici, pa vrtiću...

- Svi smo odgovorni. Mediji danas svesno padaju sve niže. Veliki uticaj imaju i rijaliti programi i zvezde takvih sadržaja. Ne branite deci da ih gledaju, jer će ih tako više privlačiti, ali im objasnite da se na njima zarađuje novac i tražite alternativu među drugim poznatim ličnostima.

Milica Zarin smatra da kriza autoriteta mora da se ispravlja najpre u porodici, zatim u vrtiću, u školi, na radnom mestu...

Pročitajte još: Štiteći decu od kućnih poslova pravite grešku: Istraživanje traje 75 godina i sasvim je jasno

- Često klijenti na psihoterapiji kažu da imaju problem sa autoritetom na poslu, a to se nekada ogleda u tome što mi ne procenjujemo da li šef ili nadređeni poseduje određeno znanje i stručnost da bi bio na tom mestu. Dakle, nemamo problem sa autoritetom i sa osobom za koju smatramo da je vredna poštovanja, već zato što mislimo da ne treba da bude hijerarhijski na toj poziciji.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.