· · Komentara: 0
BRAK

Šta raditi kada se ugase emocije? Stručnjak objašnjava kako da "podgrejete" staru ljubav

Često smo u prilici da čujemo da je usamljenost udvoje gora nego biti sam. Da li je moguće izbeći emotivnu udaljenost u braku ili do toga neminovno dolazi kad-tad, bez obzira na to koliko se partneri trude da neguju odnos?

Depositphotos_309586834_s-2019.jpg
Foto: Depozito

Živimo u doba otuđenosti, u kome sve manje imamo vremena za bliske osobe, ali zar brak ne bi trebalo da bude jedino sigurno skrovište od usamljenosti?

Da li na emotivni jaz među supružnicima utiče rutina u odnosu i uverenje da nema potrebe da se previše trudimo oko partnera jer je on već naš?

Pročitajte još: SEKS bez obaveza? Pročitajte koje zamke vrebaju PRIJATELJSTVO sa POVLASTICAMA

- Mnogo toga je iskrivljeno kada je o ljubavi reč, a jedna od bitnih stvari je da ne sme da bude ravnodušnosti - kaže psiholog i psihoterapeut Maja Pavlov.- Kada se osoba ponaša smireno i staloženo, neki partneri ovu vrstu manifestacije, gde ljubav preraste u takozvani odnos ljubav - navika, doživljavaju kao ugrožavanje, tačnije odsustvo emocija.

Neispunjena očekivanja?

Neispunjena očekivanja su jedan od razloga zašto dolazi do emotivnog zahlađenja u braku.

Strast bukti
Strast bukti

Dok u odnosu postoji ravnodušnost, partneru je sasvim svejedno da li je druga polovina prisutna ili ne. Takođe, očekivanja su najrazličitija i trebalo bi napraviti meru između nerealnih i realnih očekivanja.  Kada im smeta partnerovo odsustvo i zbog toga se ljute, to vide kao izneverena očekivanja. Ovo može da iscrpi i stvori dodatnu tenziju u odnosu.

Svađe nisu važne, već je važno znati razgovarati.

Važno je da naučite da razgovarate sa partnerom i usklađujete očekivanja, odnosno iznesete svoja, ali čujete i njegova. Dakle, nije problem da suprug radi duže, već što je nakon dolaska kući i posle odmora i dalje neuključen.

Kada je najkritičnije?

Psiholog i psihoterapeut Maja Pavlov naglašava da su to značajni događaji, selidbe, rođenje dece i njihov polazak u školu, bolest ili smrt člana porodice... Sve to može biti svojevrstan test provere nosivosti zajedništva.

Nije ravnodušan?
Nije ravnodušan?

- U novim situacijama i mi smo često “novi”, pa se nekad čini da jedan partner ne prepoznaje drugog – kaže Pavlov. - Recimo, niko nije očekivao da će nečija tuga toliko potrajati. Ovo je neka vrsta “iskušenja”.

Da li je moguće podgrejati hladnu vezu?

Kako vratiti emocije?

Da li je moguće podgrejati “uspavane” emocije ili to neminovno vodi ka razvodu?

Pročitajte još: Ako muškarca često boli glava - to nema veze sa seksom, a žene će biti BESNE kad saznaju razlog

- Moguće je vratiti energiju u emotivni život ukoliko obe strane imaju volju i želju za tim. Važno je biti svestan onoga što je prethodilo udaljavanju. Kada se sruši idealizacija, dobro je krenuti dalje. Često je pitanje da li verujemo da je promena moguća u konkretnom odnosu. Ukoliko želimo da se kasnije ne kajemo, dobro je dati rok i sebi i drugom i videti šta se dešava.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.