· · Komentara: 0
BAJKALSKA KAPICA

Kraj BAJKALA cveta biljka koju RUSI koriste kao LEK za 50 BOLESTI

Poklonici alternativne medicine još uvek ne mogu da se slože da li "balkajlska kapica" umiruje ili reguliše krvni pritisak.

1593879119_Bajkal.jpg
Foto: Piksabej

 Bajkalska kapica snižava krvni pritisak i umiruje srce. Poreklom iz Irkutske regije, a koristi se i za zaceljivanje rana.

Pročitajte još: PUTINOV LEKAR otkriva tajnu zdravlja SRBIMA! Pažljivo sledite njegova uputstva

Prave se tinkture i kreme

Naime, kapica je jedna od 50 najlekovitijih biljaka na svetu, a pouzdano se zna da širi krvne sudove, usporava rad srca, odlična je za tahikardije, umiruje glavobolju i "tera" nesanicu.

Umiruje glavobolju, dobra je za krvni pritisak.

Ova biljka ima preventivno delovanje kod visokog pritiska i to već kod prve pojave napada, jer inhibira aktivnost nervnog sistema. U tu svrhu koristi se tinktura, koja ujedno blagotvorno deluje i kod mnogih kardiovaskularnih tegoba. Po sedativnom dejstvu, tinktura ove biljke najbliža je tinkturi valerijane.

Moćni cvet Foto: Wikipedia
Koristi se i u kineskoj medicini, jer koren ima svojstva antibakterijska, antialergijska...

Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini, pa bajkalska kapica važi za prirodni adaptogen. Proizvodi napravljeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroično i antioksidativno.

Raste na teško dostupnom tlu.

Inače, poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom Istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, teško dostupnom tlu.

Recept za jačanje organizma
Kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogućnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja čuva toplotu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela.
Zaceljuje rane, izbacuje holesterol, leči bronhitis, poboljšava san...

Koren bajkalske kapice koristi se i za zaceljivanje rana (u obliku kreme), a na Tibetu i za lečenje jetre, upale pluća i bronhitisa.

Dobar je laksativ i holeretik (povećava izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju od holesterola i tako pospešuje izbacivanje holesterola iz organizma), a njen koren i rizomi sadrže flavonoide, bajkalin bajkalein, tanine i druge organske supstance.

Pročitajte još: U RUSIJI se štite od KORONE lekom koji košta 150 DINARA

Naturopate tvrde da nanošenje tinkture Bajkalske kapice pri funkcionalnim poremećajima nervnog sistema pre uzbuđenosti, uključujući i kardiovaskularne neuroze, pacijentu donosi brz oporavak, poboljšava mu se san, nestaje bol u srcu i značajno se smanjuje glavobolja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.