· · Komentara: 0
FLEKE

Neka SIRĆE bude najbolji prijatelj u KUHINJI, jer može da skida fleke i očisti SLEDEĆE STVARI

Ako se roštilj i šerpa ne operu odmah ostaje tvrdokorna masnoća koja se ne može skinuti kupovnim deterdžentima.

Depositphotos_297279542_xl-2015.jpg
Roštilj da ne ostane mastan Foto: Depozitfoto

Ako se dogodi da vam zagodi šerpa, na dno sipajte tri prsta vode, pa u njoj rastvorite malo praška za pecivo. Posle 15 minuta šerpu uobičajeno operite. Ukoliko je dno mnogo zagorelo stavite i malo deterdženta, zatim dobro istrljajte žicom za ribanje posuđa.

Pročitajte još: MESO mora da se odmori, a MAJONEZ treba da se umori

Postoji i drugi način. U zagorelu šerpu sipajte dve šoljice vode, zatim i tri kašike sirćeta, pa stavite na šporet. Kada voda proključa, sklonite šerpu sa ringle i stavite sodu bikarbonu. Nakon pet minuta prospite tečnost i dno oribajte grubom stranom sunđera. Ukoliko na dnu i dalje ima naslaga, dodajte još malo sode bikarbone, pa zagoreli sloj oribajte žicom za sudove.

Orah za laminat Foto: Depozitfoto
Soda bikarbona može da "opere" zagorelu šerpu.

Roštiljanje je pravo zadovoljstvo u ovo doba godine, ali posle ukusnog obroka treba dobro očisiti rešetke na kojima ste pekli meso. Kao sredstvo za uklanjanje masnoće i prljavštine sa roštilja možete da koristite sirće.

Sirće je najbolji prirodni deterdžent.

U bocu sa raspršivačem sipajte dve čaše sirćeta i isto toliko vode. Isprskajte rešetke roštilja sa obe strane dok ih dobro ne natopite i ostavite da se suše najmanje 10 minuta. U međuvremenu prolijte ostatak tečnosti iz boce i napunite je samo sirćetom. Isprskajte aluminijumsku foliju, a zatim njome istrljajte unutrašnjost roštilja. Posle toga nije potrebno ispiranje.

Pročitajte još: Redovno brišite NAOČARE, perite zavesu za tuš, bacite SUNĐER za sudove, a PIVOM uklonite fleke

Ukoliko ste izgrebali laminat dok ste premeštali stvari u kući, ne brinite se, jer je oštećenja moguće lako ukloniti. I to pomoću jezgra oraha. Sve što treba da uradite je da orahom dobro istrljate ogrebotine ili svetle mrlje na podu. Laminat će upiti ulje jezgrovitog voća i oštećenja neće biti vidljiva.
Ovaj trik pomaže da uspešno uklonite i dublje ogrebotine, ne samo one male i plitke. Na isti način probajte da se rešite oštećenja na nameštaju, ormanu, stolovima, stolicama...

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.