· · Komentara: 0
FITOTERAPIJA

Srbi hrle u manastir kod Kruševca: U njemu živi samo monah Jakov, a zbog onoga što ČUVA vernici se UVEK VRAĆAJU

Monasi su sačuvali mnoge stare recepture, prenoseći ih s kolena na koleno ili u zapisima i zbornicima. Biljoteka manastira Svetog Jovana je u tom smislu pravo blago.

pirot,-deo-manastira-svetog-djordja-u-temskoj.jpg
Foto: Arhiva Novosti

Manastir Svetog Jovana se nalazi na obodima Mojsinjske Svete Gore i danas u njemu živi samo monah Jakov. Nekad brojno monaštvo, vernici kruševačke eparhije i iskušenici koji su boravili u manastiru, prikupljali su lekovite recepture, jer im je ime Svetog Jovana, koje manastir nosi, bilo misija, s obzirom na to da ovaj svetitelj slovi za zaštitnika bilja.

Pročitajte još: "KRVAVI ELIKSIR" bio je najskuplji i najtraženiji lek na svetu, a sada ga koristi VLADIMIR PUTIN

Mnoge od recepata monah Jakov je, uz blagoslov, preuzeo iz ruske narodne tradicije i naslovio spis sa “Božja apoteka”.

Ekcem
Kod ekcema pomažu obloge od kaše napravljene od svežeg kupusa, pomešane sa belancetom. Kupus izgnječiti da postane žitka smesa, dodati belance, pa stavljati na deo kože zahvaćen ekcemo

Svež krompir na rane

Kod opekotina, svraba ili perutanja kože pomaže rendani sirovi krompir, koji se nanosi u tankom sloju po obolelom mestu. Oblog se drži od 30 do 40 minuta, a kad se ukloni, koža se ispere toplom vodom.

Kora pomorandže leči rane na koži, a kafa herpes.

Za ovaj problem pomaže i kora pomorandže: pomorandžu očistiti, pa koru staviti na oboleli deo kože, tako da do kože ide unutrašnji deo, staviti preko zavoj ili usku tkaninu da fiksira oblog, i ostaviti da deluje preko noći.

Kafa protiv herpesa

Pomešati po kašiku jogurta, mlevene kafe, dva izgnječena češnja belog luka, po pola kašičice meda i kukuruznog brašna. Ovom smesom se mažu mesta zahvaćena herpesom. Može se koristiti i odvar od žalfije: 5g lista žalfije preliti čašom prokuvane vode i posle 20 minuta ovom tečnošću ispirati herpes ili, ako je zahvaćen veći deo tela, dodati vodi za kupanje.

Pročitajte još: Putin na radnom stolu drži poseban KRISTAL, a evo zašto se ne odvaja od njega

AKNE
Za akne i sitne bubuljice na licu u manastirima je pripreman ovaj recept: kašiku listića žalfije preliti čašom vrele vode i ostaviti u sudu, umotano u tkaninu, pola sata. Tečnost procediti, dodati pola kašičice meda i sve dobro promešati, pa praviti vlažne obloge i stavljati ih na akne dva do tri puta na dan.

Iđirot vida gljivice

Ako se pojave gljivice na koži (najčešće između prstiju ruku i nogu), primenite ovaj recept: sirovi crni luk izgnječiti da se napravi kaša, pa time oblagati obolela mesta.

Beli luk skida bradavice

Pomaže i kupka od iđirota: skuvati u 1l vode odvar od dve kašike korena iđirorta i po jedne kašike mirođije i majčine dušice, ostaviti da odstoji 15 minuta, pa dodavati vodi za kupanje ili potapati bar dva puta dnevno ruke i noge u ovu tečnost.

Beli luk za bradavice

Iseckati češanj belog luka, preliti ga kašičicom jabukovog sirćeta i dodati pšenično brašno toliko da se napravi testo koje se ne razliva, već je homogeno. Od testa napraviti jufkicu- “kolač”, načiniti od toga kuglicu, malo veću od bradavice. Na bradavicu prvu staviti kuglicu od testa, pa flaster i sve povezati zavojem. Držati tako bar dva ili tri dana, skinuti, i ako se nije povukla bradavica, ponoviti postupak. Na mestu bradavice može se pojaviti jedna ili više rupica bolnih na dodir, ali se one mogu mazati kantarionovim ili maslinovim uljem.

Pročitajte još: Ruski iscelitelj otkrio "LEK OD SMRTI": Ako želite da živite "večno" koristite POSEBNO ULJE

Jabuka za ispucale usne

Usne su u zimskim mesecima osetljive, pa ako se desi da ispucaju, odmah reagujte kašicom od jabuke: jabuku ispeći, pa joj skinuti koru, a “meso” izgnječiti i napraviti kašu koja se stavlja na usne. Ova kaša je delotvorna i kod suvih ili ispucalih ruku, promrzlina opekotina ili nekih drugih upalnih procesa na koži.

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.