· · Komentara: 0
CVEĆARSTVO

Rešile smo - ovog LETA cveće će PREŽIVETI vrućine! Evo i MALIH TAJNI velikih majstora

Iako uložimo mnogo truda i ljubavi, čini se da nikada cveće ne može da nam preživi vrele letnje dane.

1593727293_terasa.jpg
Foto: Pixabay

Koliko vode je potrebno našim biljkama, kada je previše, a kada premalo vode tokom letnjih vrućina? Ovo je najčešće pitanje koje postavljamo baštovanima kada želimo savete u želji da naše biljke prežive do jeseni.

Previše vode ubija kiseonik nephodan korenu, premalo vode suši celu biljku

Pročitajte još: Može da se dogodi da UGINE: OVU stvar ne smete NIKADA uraditi sukulentu!

Foto: Youtube/ screenshot Garden Answer

Cvećari i baštovani dobro su upoznati sa zahtevima biljaka po pitanju količine vode, koja im je neophodna. Sa druge strane, svesni su i činjenice da biljke, osim toga što mogu presušiti usled male količine vode, isto tako mogu uginuti  i zbog previše zalivanja.

Previše vode ubija koren

Tokom leta češći problem sa biljkama je nedostatak vode zbog jakog sunca i dugotrajnih sušnih perioda.

Iako ređe, biljke mogu imati višak vode, posebno one u posudama. Ukoliko voda duže stoji u posudi, koren neće imati dovoljno kiseonika i jednostavno može odumreti.

Pročitajte još: Ne bacajte stare FARMERKE, udahnite im novi život U BAŠTI (VIDEO)

Ukoliko nakon jake kiše ili previše zalivanja voda stoji u tacni i biljka je nakon nekoliko sati ne upije, svakako je trebamo isprazniti.

Foto: Pixabay

Zalivanje tokom letnje žege

Prilikom zalivanja cveća vodom iz vodovoda, ona treba da odstoji neko vreme kako bi iz nje izlapeo hlor koji je štetan za biljke.

Odstajala voda nije hladna poput one iz vodovoda pa biljke ugrejane od vrele letnje žege neće doživeti temperaturni šok, koji se negativno odražava na razvoj cvetova i plodova, ali i na rast cele biljke.

Kad odlazimo na godišnji odmor, moramo pripaziti da biljke imaju dovoljno vode pa ćemo nekoga morati zamoliti da se brine o njima. Naravno, postoji mogućnost da pomoću cevi i cevčica, ali i programatora biljkama osiguramo redovan dotok vode.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.