· · Komentara: 0
SVECI

Sila božanskog pričešća: Danas slavimo sveca koji je rođen nem, a posle pričešća je PROGOVORIO

Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda.

1594975929_pjimage.jpg
Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Andreja, arhiepiskopa Kritskog, rođenog hrišćanina u Damasku.

Pročitajte još: U ovoj crkvi se nalazi PUPAK SVETA i tajna vrata koja će se otvoriti SUDNJEG DANA

Sveti Andrej od rođenja bio je nem, a kada su ga roditelji odveli u crkvu i pričestili, progovorio je. Srpska pravoslavna crkva smatra da je upravo to sila božanskog pričešća. Kada je imao 14 godina otišao je u Jerusalim. Svojim razumom i podvigom, nadmašio je mnoge starije monahe i bio primer mnogima.

Zbog toga ga je patrijarh uzeo sebi za pismovoditelja. Pošto patrijarh nije mogao da ide na sabor koji se održavao u Carigradu, on je otišao umesto njega. Tamo je pokazao svoju sjajnu darovitost, rečitost, revnost prema veri i neobičnu razboritost.

Pročitajte još: Kako je nastala izreka Samo sloga Srbina spasava? Predanje doseže do SVETOG SAVE, a ima POSEBNO ZNAČENJE

Pomogavši da se vera pravoslavna učvrsti, Andrej se vratio u Jerusalim na svoju dužnost.

Kasnije je izabran i postavljen za arhiepiskopa ostrva Krita. Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda. Napisao je poučne knjige, pesme i kanone, od kojih je najpoznatiji Veliki Kanon Bogorodice, koji se čita u četvrtak, u petoj nedelji časnog posta.

Vraćajući se jednom iz Carigrada predosetio je svoju smrt, i tako je i bilo. Kada je lađa plovila blizu ostrva Mitilene, umro je.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.