· · Komentara: 0
praznik

NJen lik nalazi se u manastiru GRAČANICA: Danas slavimo Svetu Fevroniju koja se i posle SMRTI javlja na ISTOM MESTU

Pravoslavna crkva danas slavi svetu Fevroniju.

1594126979_Depositphotos_51046437_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Fevronija je bila kći senatora Prosfora iz Rima. Da bi izbegla brak sa smrtnim čovekom odlučila je da se zamonaš, na Istoku u zemlji Asirskoj, u manastiru, gde njena tetka Vriena igumanija. Lisimah, sin nekog velikaša, imao je  želju da se oženi Fevronijom, no kako car Dioklecijan podozrevaše u njemu potajnog hrišćanina, poslao ga je na Istok, sa  stricem Selinom da hvata i ubija hrišćane. Selin je bio surov kao zver, i svuda je bez poštede istrebljivao hrišćane. Lisimah, naprotiv, štedeo ih je gde god je mogao.

Saznajte još: ČETIRI horoskopska znaka će se zaljubiti ovog LETA, a jedan će se RAZVESTI zbog nove VEZE

Napravivši pustoš od hrišćana u Palmiri, Selin je došao u grad Sivapolj, blizu kog beše manastir devički sa pedeset isposnica, među kojima i Fevronija. Iako je imala samo 20 godina Fevroniju su poštovali i  u manastiru i u gradu zbog velike krotosti, mudrosti i uzdržljivosti. U tom manastiru postojalo je pravilo blažene Platonide da se svaki petak provodi samo u molitvama i čitanju sveštenih knjiga, bez ikakva drugog rada. Vriena je odredila Fevroniju da čita sestrama sveštene knjige, i to stojeći skrivena iza zavese, da nikome ne bi odlačila pažnju lepota njenog lica.

Saznajte još: Otac Tadej predvideo UŽAS: U Crnoj Gori izbiće građanski rat, podići će se i Albanci, a Srbi će IMATI VELIKU ULOGU

Čuvši Selin za Fevroniju, naredi da mu je dovedu. Kad Fevronija nije htela da se odrekne Hrista i pristane na brak sa smrtnim čovekom, on naredi da je šibaju, potom da joj zube izbiju, potom da joj odseku ruke, pa prsi, pa noge, i najzad da je poseku mačem. Ali mučitelja - toga istog dana snađe strašna kazna Božja: bes uđe u njega, i obuze ga neki samrtni užas; u tom užasu on udari glavom o mermerni stub i pade mrtav. Lisimah je naredio da se telo Fevronijino sabere i odnese u manastir je će biti časno sahranjeno. Od moštiju svete Fevronije desila su se mnoga isceljenja, a i ona se javljala na dan svog praznika, a stajala je  na svom uobičajenom mestu među sestrama. Sve sestre gledale su je sa strahom i radošću.

U manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji nalazi se lik svete Fevronije. Ikona je nastala 1607-1608. godine za vreme gračaničkog mitropolita Viktora. Na ikoni je prikazana kako sedi na tronu u zelenoj haljini. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.