· · Komentara: 0
DOBRE NAVIKE

Tri jednostavna trika: Kako da produžite životni vek svog laptopa?

Uprkos relativno kratkom radnog veku prenosnih računara, stručnjaci savetuju da uvedemo tri jednostavne navike u svakodnevnom korišćenju laptopova

work-1627703_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Životni vek laptopova može se i duplirati primenom ispravnih navika u korišćenju, savetuju stručnjaci. 

Umesto menjanja uređaja nakon tri godine, možete se osloniti na nekoliko vrlo korisnih navika koje postaju značajnije nakon što provedete nekoliko godina svakodnevno koristeći vaš Mac ili PC. Prva navika koje bismo se svi trebali držati je snimanje sigurnosne kopije.

Pročitajte još: Kako prebaciti podatke sa jednog na drugi operativni sistem mobilnog telefona? (VIDEO)

Backup pre svega

Otvorite svoj računar i proverite kada ste zadnji put napravili sigurnosnu kopiju sistema. Osim ako vaš računar ne koristi automatski sistem backup-a i ukoliko nemate spoljni disk na koji ste ga pohranili, velike su šanse da će vam nešto takvo biti od velike koristi jednog dana kada pritisnete dugme za paljenje i vaš računar se ne pokrene.

Laptop može da se pregreje u torbi!

Pročitajte još: Lažnim vestima se staje na put: Evo koje su prve na udaru!

Pravilno gasite uređaj i pazite na kablove

Kada je upaljen ili unutar moda za spavanje, ne prekrivajte ga tkaninom i ne ostavljajte na mestu gde ne postoji protok vazduha obzirom da Windows pravi sigurnosne kopije ili nadogradnje, a da se računar nakon toga ne ugasi. To može prouzrokovati pregrevanje uređaja već u torbi za laptop.


Foto: Pixabay

Takođe, nemojte ga beskonačno držati upaljenoh na punjaču. Povremeno skidanje sa punjača pruža bolji uvid u stanje baterije. 

Pročitajte još: Zaustavljena najveća svetska "zombi" bot mreža koja je krala lične podatke korisnika

Ako imate kućne ljubimce, nikad nije na odmet ponekad pregledati kablove i proveriti da li na njima ima tragova zubi. Pregriženi kablovi neće uništiti vaš laptop, ali ćete morati da izdvojite značajnu svotu novca za nove kablove.

Čistite uređaj redovno

Osnovnu dozu svakodnevnog održavanja računara vrlo je lako zanemariti, posebno ako ga koristite svakog dana. Male nečistoće na ulazima poput onog za USB ili HDMI.

Takođe, treba voditi računa o talozima prašine na ventilatorima koje je neophodno redovno čistiti.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.