· · Komentara: 0
Zanimljivosti Vesti

U Srbiji se na OVOM CVETU zaradi i do 184.000 EVRA po hektaru

Nemojte da vas obeshrabri kada čujete koliko novca je potrebno da se uloži da bi se pokrenuo ovakav biznis, jer se on brzo vrati. Međutim, to je, koliko lep, toliko i mukotrpan posao.

1593612172_Depositphotos_160091246_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Biznis gajenja cveća pokazao se kao veoma isplativ čak i tokom vanrednog stanja. U normalnim okolnostima odnos ulaganja i profita najčešće je jedan prema četiri, uz uslov da je proizvodnja uspešna, a tržište sigurno.

Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije kaže da cvećarstvo ima dobar trend rasta u Srbiji – svake godine se beleži rast od 10 odsto.

Pročitaj još: BIOFILNI dizajn je hit u svetu i žele ga i vaši zidovi!

Ovim poslom svako može da se bavi, ali mora da zna da on zahteva intenzivan rad i dosta radne snage. Zato to i jeste skup biznis, navodi Bogunović. Prednost je što se čak do osam meseci mogu ubirati cvetovi, što zahteva i neprestano angažovanje.

– Kada radite osetljive vrste ne smete da dopustite da vam klimatski uslovi budu van kontrole, jer šteta može biti jako velika – naveo je Bogunović.

Ističe da oni koji žele da se upuste u ovaj posao treba prvo da uvide koje su im mogućnosti, odnosno da urade analizu zemljišta. Tada će znati šta bi moglo tu da uspeva. Nakon toga, treba utvrditi kolika ulaganja su potrebna i ko bi bili kupci.

Pročitaj još: Kako da zaštite podatke ako vam ukradu mobilni telefon? Potrebno vam je samo pola sata

Foto: Depozit

Koje cveće je najisplativije za uzgajivače:

Ruže – ako planirate da gajite ruže na tri ara, treba vam 4.000 evra početnog ulaganja. U prvoj godini imaćete prihod od 3.000 evra, a narednih po 6.000 evra. Ružu možete da eksploatišete pet godina.

Božuri – za hektar božura potrebno je početno ulaganje od 55.000 evra. Međutim, oni mogu da se eksploatišu 10 godina, a godišnje se zaradi 25.000 evra.

Gerberi – eksploatišu se tri godine, ali su zato prihodi 184.000 evra po hektaru.

Kale – od njih se može zaraditi 46.000 evra po hektaru, a možete ih tri godine eksploatisati.

Pročitaj još: „Fijat 500 topolino“ je dokaz da veličina nije bitna (FOTO/VIDEO)

Inače, Srbija najviše izvozi ruže koje su visokog kvaliteta, imamo mikroklimatske uslove koji im pogoduju. Naše ruže su po kvalitetu u rangu sa francuskim. Ruže i uvozimo, kao i ljiljane i orhideje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.