· · Komentara: 0
ZANIMLJIVOSTI

Zašto se kaže PAO S KRUŠKE? Svi koristimo ovu frazu, a evo odakle VUČE KORENE

Značenje joj se kroz istoriju menjalo

Depositphotos_3642510_s-2019.jpg

Fraza "pao s kruške" je dobro poznata našem narodu i učestalo se koristi. Uglavnom je sinonim za glupost, zbunjenost, smušenost, a da li zapravo zanate kako je nastala i odakle "vuče korene"?

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Da li znate da nova zvezda INSTAGRAMA nije čovek, ni životinja, nego... (FOTO)

Istorija fraze "pao s kruške"
Prema mišljenju Veselina Čajkanovića, u staroj religiji kruška je imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult, za šta se navode i brojni primeri.

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”. Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za “zlo drvo”, za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.

Pročitajte još: Oglas za izdavanje stana IZAZVAO BURU: Svi raspravljaju da li ZID treba takav da bude (FOTO)

Pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica

Zato je one koji bi se  našli na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično. Tako je zapravo nastao ovaj izraz. Postoji i suprotna fraza "nisam pao s kruške", a značenje joj je "nisam lud".

Pročitajte još: NAJGLUPLJE IME IKADA: Majka mislila da je šala kad je čula kako otac želi da nazove dete

U rečniku Matice srpske dodaje se i fraza: kao s kruške, u kontekstu načina odgovaranja na nečije pitanje. Sinonim je za neljubazno, nabusito, cinično. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.