· · Komentara: 0
MALIŠANI

Dete lečite ČAJEM, a ne znate da su NANA i još nekoliko BILJAKA OPASNE za njih

Kad se dete razboli, prvo pitanje je: koji je lek najefikasniji, ali u isto vreme i najbezbedniji? Kako da decu lečite na prirodan način i bez lekova štetnih po organizam.

1594040604_Bolesno.jpg
Foto: Piksabej

Mnogi roditelji smatraju da je bolje u početku bolesti, davati detetu biljne čajeve jer oni nisu štetni za organizam. U tome ima istine, ali postoje pravila i mere predostrožnosti, koje treba imati na umu kada su u pitanju prirodni lekovi za mališane.

Pročitajte još: "Nikom ne verujte!" Doktor Maksim tvrdi: Da biste pobedili koronu, ZAKISELITE SVOJU KRV

Trave veoma efikasno deluju u lečenju hroničnih obolenja kod dece. Osim toga, biljni čajevi jačaju imunitet i štite organizam od infekcija i zato su od velike koristi tokom virusnih epidemija.

Kamilica je i za bebe Foto: Piksabej

Od koje godine se daju biljni lekovi?

Neke trave lekari preporučuju za bebe čak od prvog meseca života. Na primer, kamilica efikasno pomaže kod grčeva u stomaku, a kupka od ove biljke, cvetova lipe i običnog dvozuba koristi se za lečenje kožnih obolenja.

Nana je toksična pre treće godine, kao i žalfija.

Ipak, većina trava je toksična za mališane. Čak i nana, koju smatramo bezbednom, otrovna je za decu do treće godine, jer negativno utiče na rad centralnog nervnog sistema, izaziva grčeve i povraćanje. Kategorički su zabranjeni za decu podbel, rosopas, berberis, ali i žalfija, kopriva i hmelj, jer ove biljke menjaju hormonski status.

Neke biljke izazivaju alergiju kod dece Foto: Piksabej

Koje biljke treba imati u kućnoj apoteci?

  • Čajevi od kamilice, šipurka i nevena imaju baktericidno dejstvo, jačaju dečiji imuni sistem i sprečavaju infekcije.
  • Kod prehlade se preporučuju malina i sok od rotkve s medom, kod suvog kašlja - lipov cvet, kod vlažnog kašlja - anis.
  • Protiv mučnine i povraćanja koriste se matičnjak i kim, protiv proliva - kora hrasta, protiv zatvora - šljiva i seme lana.
  • U lečenju hroničnog gastritisa pomažu iđirot i kamilica. Efikasan prirodan lek za bolne bubrege je čaj od semena mirođije i odvar od listova i bobica brusnice.

Pročitajte još: Sita je i suva, a BEBA i dalje PLAČE: Onda je razlog OVAJ PROBLEM

Deci samo čaj iz apoteka

Pravila za roditelje

  1. Pre nego što odlučite da date svom detetu bilo koji biljni lek, obavezno posavetujte se sa lekarom.
  2. Biljne čajeve za decu kupujte samo u apotekama jer takve trave su prošle kontrolu kvaliteta - između ostalog bakteriološku i radiološku.
  3. Nemojte da pravite za decu čajeve od biljne mešavine,zbog alergija.
  4. Morate da budete obazrivi prilikom doziranja. Maksimalna doza za dete od 3 do 7 godina je trećina doze za odrasle; za dete od 7 godina - pola doze za odrasle.

Recepti

Urme protiv kašlja

Urme sadrže 25 važnih aminokiselina, poseduju antibakterijska i antiparazitarna svojstva, poboljšavaju probavu, pomažu u lečenju oboljenja disajnih organa i nervnog sistema.
Pet svežih urmi preliti sa čašom mleka i kuvati 10 minuta. Pije se toplo sa urmama pre spavanja: za dete staro 3-7 godina - 1/3 čaše, za dete od 7 godina - čaša.

Šipurak protiv anemije
Čaj od šipurka vraća organizmu snagu, štiti od infekcija, normalizuje temperaturu, pomaže kod anemije. Supenu kašiku plodova šipurka prelijte sa čašom ključale vode i kuvajte 10 minuta. Ostavite sat vremena da odstoji pa procedite. Uzima se tri puta dnevno: za dete staro 3-7 godina - dve supene kašike, za dete od 7 godina - 1/4 čaše.

Manje doze i blaži čaj Foto: Piksabej
Kamilicu mogu da piju i bebe, a doziranje je najvažnije.

Kamilica protiv grčeva

Kamilica ima protivupalno i antialergijsko dejstvo, koristi se kod nadimanja i grčeva u stomaku. Supenu kašiku cvetova kamilice prelijte sa čašom ključale vode. Sačekajte dva sata da odstoji. Pije se dva puta dnevno pre jela: za dete od 3 do 7 godina - dve supene kašike, za dete od 7 godina - četvrtina čaše.

Pročitaje još: Naučnici su nas o koroni LAGALI za ovih 5 ČINJENICA koje su DO DANAS ostale MISTERIJA

Lipa protiv prehlade

Lipov cvet pomaže u lečenju angine, smanjuje temperaturu, ublažava bolove. Osim toga, lipa se koristi protiv nesanice i nervnog uzbuđenja.
Supenu kašiku cvetova lipe prelijte sa čašom vode i kuvajte na pari 15 min. Ostavite 40 min da odstoji pa procedite. Pije se tri puta dnevno: za dete od 3 do 7 godina - jedna supenu kašiku, za dete od 7 godina - četvrtina čaše.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.