· · Komentara: 0
EKSKLUZIVNO

Beloruski specijalci JEDINI NA SVETU imaju ovo TAJNO ORUŽJE: Pravi ga samo JEDNA PORODICA, a NIJE smrtonosno

Beloruski specijalci imaju tajno "oružje" koje nijedna druga država na svetu nema. Ne proizvode ga u vojnoj fabrici nego samo jedna porodica u Brestu.

Depositphotos_275490778_s-2019.jpg
Foto: Depozit

 Žan Genadjevič Vasjko i njegovi ukućani šiju lekovite uloške, narukvice, papuče i pojaseve od fermentisanog bilja po starim narodnim receptima. Beloruski travar, inače, nikome ne otkriva tajne svog zanata, ali za "Ruski travar" je napravio jedini izuzetak

Pročitajte još: U RUSIJI ovim biljnim preparatima leče NARKOMANIJU, a dostupni su i u SRBIJI

Blizu grada Brest na granici Belorusije i Poljske nalazi se selo Volčin. Tu je pre 300 godina rođen poslednji poljski kralj Stanislav Avgust Ponjatovski. Kao dete Stanislav je bio bolešljiv i slab. Lekari nisu bili ubeđeni da će kraljević doživeti punoletstvo.

Žan u radionici
Biljni ulošci su izlečili kralja Stanislava.

Doktori su pravili za Stanislava različite tinkture, ali njegova majka ih je bacala jer se bojala trovanja.  Tada je lekara Leon Patricij smislio neobičan način da isceli budućeg kralja. Skupio je u šumi lekovite biljke i napravio uloške za obuću. Kraljević ih je koristio svakog dana i počeo je da se oporavlja.

Bolesno dete se pretvorilo u snažnog i lepog muškarca. Stanislav Avgust je proživeo dug život, nekoliko decenija je vladao Poljskom i Litvanijom i osvojio srce Ekatarine Velike, koja je u mladosti bila u njega zaljubljena.

Slučajno je počeo da ih radi
Bekovima su samo bake travarke pravile uloške.

Tokom nekoliko vekova bake travarke u okolini Volčina su pravile iste takve uložke i pojaseve za lečenje. U 20. veku ovaj zanat je bio skoro zaboravljen, ali je narodna tradicija sačuvana zahvaljujući porodici Žana Vasjko.

U Holandiju je odneo uloške i postale su legenda.

Žan Genadjevič je inače reditelj šou programa i predstava. Travarstvom se nikad nije bavio - sve dok nije otišao na odmor u Holandiju.

- Dugo razmišljao: šta da ponesem za poklon i setio sam se biljnih uložaka - priča Žan Vasjko.

Bilje za punjenje
Žan je doznao sve o procesu fermentacije koji traje tri meseca.  Bilje za punjenje ne treba  da bude sveže niti suvo. Kada trava postane polusuva,  stavlja se još jedan sveži sloj.

Ulošci nisu uzgledali luksuzno, ali prijatelj je bio oduševljen i tražio je da mu pošalje još hiljadu komada. Bakice koje su ih pravile ne bi ih napravile ni za godinu dana, pa je  Žan Genadjevič odlučio da pokrene sopstvenu proizvodnju po starinskoj tehnologiji.

Toplota nogu je okidač za isparavanje biljaka.

- Otišao sam u Volčin kod tih baka da naučim zanat - kaže Žan Vasjko.

Uloške za specijalce

Biljke za punjenje uložaka porodica Žana Vasjko skuplja u čuvenoj Belovežskoj prašumi. Neke od trava su veoma retke poput medenike, moćnog adaptogena koji pojačava izdržljivost, tonizira organizam, ublažava bolove i pomaže zarastanje rana. Toplina kože je okidač za njihovo lekovito dejstvo. Ulošci upijaju znoj i uništavaju bakterije i gljivice. Zahvaljujući njima obuća uvek lepo miriše. Ulošci Žana Vasjko su brzo postali popularni.

Specijaci ne skidaju čizme po 12 časova i nose samo ove uloške.

NJima su se "naoružale" čak i specijalne jedinice policije. Specijalci ponekad ostaju na straži 12-15 sati dnevno, zato su za njih lekoviti ulošci pravi spas: uklanjaju umor, vraćaju snagu i pojačavaju životnu energiju.

Košćuško je nosio indijansku narukvicu

Lekari iz Sanktpeterbuga su zamolili beloruskog travara da im napravi zaštitne maske od bilja jer pacijenti tokom epidemije prenose infekciju na doktore. Žan Genadjevič je ispunio molbu lekara, ali nije napravio maske nego specijalne marame koje se vezuju oko vrata. Travar je smislio i antivirusne biljne maramice za mališane.

Od ovog bilja doktori nose marame preko lica u slučajevima epidemije.
Narukvica Indijanaca
Travar se ponosi biljnom narukvicom, koja normalizuje krvni pritisak. Sličnu je narukvicu pre dva i po stoleća imao Tadeuš Košćuško - narodni heroj Belorusije i Poljske. Košćuško se borio u Američkom ratu za nezavisnost i izgubio zdravlje u bitkama. Godinama je patio od teških migrena. Da bi ublažio glavobolju, Košćuško je stalno nosio biljnu narukvicu, koju su napravili za njega američki Indijanci. Od njih on je dobio i semena lekovitih trava, koja je poneo sa sobom u Evropu.

Kasnije Žan Vasjko je napravio od fermentisane trave specijalne papuče i pojaseve protiv reume i bolesti bubrega. U njegovom arsenalu su i neobični fito-jastuci za stolice i auto sedišta. Jedna strana jastuka ima zagrevajuće dejstvo, a druga - rashlađujuće. Biljno punenje jastuka sprečava i leči hemoroidalnu bolest.


Pročitajte još: "KRVAVI ELIKSIR" bio je najskuplji i najtraženiji lek na svetu, a sada ga koristi VLADIMIR PUTIN

Košćuško je doneo trave i sekvoju Indijanaca i posadio u Belorusiji.

U svom imanju blizu Bresta Košćuško je zasadio egzotične američke biljke. Jedna sekvoja raste tamo i do dan danas, ali ostale trave su bile uništene tokom ratova i revolucija.

Srećom, bio je sačuvan plan apotekarske bašte Košćuška. Žan Vasjko pažljivo ga proučio i saznao koje su biljke tamo nekad rasle. Na osnovu te informacije on je odredio sastojke isceljujuće narukvice Košćuška. Sada biljna narukvica koja ublažava glavobolju i normalizuje pritisak postala je pravi biser u kolekciji neobičnih proizvoda od fermentisanog bilja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.