· · Коментара: 0
Напредак

Све смо ближе возилима без шофера (Видео)

"Волво" у сарадњи са "Луминаром" развија нови систем за аутомомну вожњу

VOLVO-LIDAR-2.jpg
Фото:"Волво аутомобили"

Компанија "Волво аутомобили", глобални лидер на пољу безбедности возила, развија нову технологију у партнерству са технолошком фирмом "Луминар" која ће им обезбедити водећу индустријску улогу и коју ће применити у следећој генерацији својих возила.

Ово партнерство ће омогућити "Волво аутомобилима" прву тотално аутономну вожњу на аутопутевима и то тако што ће се развијати системи активне безбедности.

Нова генерација "СПА 2" модуларне платформе возила биће доступна са хардвером спремним за аутономну вожњу и почеће да се производи од 2022. године са "Луминар Лидаром" радарским системом интегрисаним у кров возила.

Фото:"Волво аутомобили"

- Аутономна вожња може потенцијално да буде и најбезбеднија технологија у историји аутомобилизма која ће  сачувати највише живота - објашњава Хенрик Грин, шеф технолошког развоја "Волво аутомобила" - У блиској будућности наша возила ће бити у стању да донесу важне одлуке које се тичу безбедности и ово је битан корак у том правцу. 

"Луминарова" технологија се заснива на високим перформансама "Лидар" сензора који емитују милионе сигнала, ласерске светлости, да детектују где се објекат налази, окружење у 3Д технологији, креирајући тренутно мапу у реалном времену без потребе за интернет конекцијом.

Прочитајте још: "Хјундаи група" развила егзоскелет ВЕX који појачава способност радника (Фото)

"Лидар" је кључ у креирању аутомобила који ће обезбедити безбедну навигацију у аутономној вожњи, омогућујући поуздану визију и перцепцију коју камере и радари сами не могу да обезбеде. "Лидар" је идеална основа за доношење безбедних одлука у комплексној ситуацији при великим брзинама.

Да би уопште и омогужио постојање "Аутопут пилота" у будућности "Луминарово" технолошко решење биће комбиновано са софтвером за аутономну вожњу и камерама, радарима, и "бек-ап" системима за разноразне функције попут управљања возилом, кочења, али и инсталације батерија за возила "Волвоа" која ће имати могућност самоуправљања.


Све заједно омогућиће корисницима да искористе могућност безбедног, потпуно аутоматизованог начина вожње аутопутем.

- Ускоро ће "Волво" бити спреман за аутономну вожњу аутопутем када аутомобил оцени да је безбедно да то уради - каже Хенрик Грин - Аутомобил преузима сву одговорност и возач може да се опусти и релаксира.”

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.