· · Коментара: 0
Обавезно

Многи родитељи не поштују ПРАВИЛО које се тиче деце, а казна је 120.000 ДИНАРА

Строги прописи важе у свим земљама кроз које пролазе наши туристи и полиција их ригорозно контролише

1594025751_zeljkoknezevic-.jpg
Фото:Ж.Кнежевић

Кренули сте са пододицом на море сопственим аутомобилом. Једна од најважнијих ствари, која се тиче безбедности, је свакако одговарајући превоз деце. 

Да вас подсетимо шта кажу прописи:

У Србији на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година. На предњем седишту у аутомобилу могу да се превозе деца старија од 12 година, која су виша од 135 центиметара. Дете до три године старости превози се у безбедносном седишту, односно корпи. Изузетно, дете до три године старости може се превозити на предњем седишту уколико се превози у безбедносном седишту, корпи, која је окренута супротно правцу кретања возила, када возило нема или је искључен безбедносни ваздушни јастук.

Фото:П.Живковић

Безбедносна седишта за децу која се постављају у возила морају бити хомологована у складу с једнообразним техничким условима и морају да буду постављена на начин како то препоручују произвођач дечјег седишта и произвођач возила.

Прочитајте још:Шта вам је све потребно када путујете колима у иностранство?

Хомологациона ознака за дечја седишта је ЕЦЕР 44/04. Млађа деца морају да путују прописно везана у ауто-седиштима или на посебним подметачима за старију децу (за децу чија је тежина од 15 до 36 килограма), такозваним бустерима, који имају атест безбедности. Нажалост, контроле у Србији су показале да и даље мали број родитеља поштује ове прописе.

Ситуација у другим земљама

Треба да знате да су шансе да у иностранству прођете без казне за овај прекршај минималне.

У Бугарској дете млађе од 3 године мора бити везано у дечјем седишту које одговара телесној висини и тежини детета. Дете старије од 3 године и висине до 150 цм може се превозити у возилу без дечјег седишта али само на задњем седишту везано.

У Хрватској дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 2 године уколико се превози у дечјем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни, само уколико постоји могућност да се ваздушни јастук искључи аутоматски. Дете до 5 година старости на задњем седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година такође могу седети у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

Фото:П.Живковић

У Мађарској дете ниже од 150 цм мора седети у дечијем седишту који одговара тежини и висини детета. Дете такође може да се вози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачевој страни, али само уколико ваздушни јастук може да се ручно деактивира.

У Северној Македонији дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 2 године уколико се превози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни али само уколико се ваздушни јастук може механички искључити. Дете до 5 година старости на задње седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година треба да седе у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

И у Босни и Херцеговини дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 2 године уколико се превози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни, само у случају да постоји могућност да се ваздушни јастук механички искључи. Дете до 5 година старости на задњем седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година морају седети у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

Прочитајте још: Границе се отварају после короне: Возачи, уколико не буду ОПРЕЗНИ, платиће казну и до 2.000 ЕВРА!

У Црној Гори дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 3 године уколико се превози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни и само уколико се ваздушни јастук може механички искључити. Дете до 5 година старости на задње седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година могу седети у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

Прочитајте још: Ако се не одржава правилно може изазвати здравствене проблеме: Када је право време да се клима у ауту сервисира?
Најомиљенија дестинација наших туриста Грчка,има веом строге прописе о превозу деце. Тако дете млађе од 11 година и до 135 цм мора бити везано у дечијем седишту које одговара дететовој висини и тежини. Дете такође може бити смештено на сувозачевом месту у дечијем седишту окренутом уназад, али само уколико се ваздушни јастук може механички деактивирати.

Казне су папрене и крећу се од 500 до хиљаду и више евра. У Србији је казна 120.000 динара.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.