· · Коментара: 0
Ножеви Зеро Толеранс

Да ли ћемо пожелети ножеве који не сијају у тами као Фродов “Стинг” када нагрну Орци?

Јапанско-амерички огранак “Кершоуа” иде у корак са потребама корисника, али и са модним трендовима на које ни свет ножева није имун

ZeroT.jpg
ЗероТ - фото: „Зеро Толеранс“

Љубитељима ножева добро је познат натпис “Проудлy овербуилд ин тхе УСА” са црно-плаве кутије у којој долазе сечива компаније “Зеро Толеранс”. Овај бренд настао је 2006. године као део јапанско-америчке КАИ корпорације и огранак познатог “Кершоуа”.

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

И склопљен ЗТ-0850 ЦФ плени необичним изгледом, фото: „Зеро Толеранс“

Разлог за настанак још једног произвођача ножева “под кровом” већ познате компаније исте оријентације, лежи у доброј пословној процени. Јер, већ дуже време огроман део произведених ножева долази из Кине, а чак и тзв. “премиум произвођачи” на елитним моделима имају натпис “Маде ин Тхаицхунг” (по занатском центру на Тајвану). Американци сопствени патриотизам схватају веома озбиљно, па инсистирају на томе да њихова опрема буде најбољи производ домаће индустрије.

Издржљива конструкција

Модел ЗТ-0850 је настао као резултат заједничког рада Синкевича који је дизајнирао сечиво и американца Тода Рексфорда који је обликовао дршку. Прошле године, представљен је “освежен” модел ЗТ-0850ЦФ са олакшаним рукохватом од композита, који чине угљенична влакна и плаве нити. Нож има модификовану, тзв. суб-фрејм лок браву, код које се користи мањи део рама него код рив интеграл лок система. То допушта да десна страна дршке буде покривена облогом као и лева, па је комфор употребе већи. Предност (барем теоријска) у односу на класичан лајнер лок је већа издржљивост конструкције. СечИво је финиширано сатенски на брушеним површинама, док су равни сегменти црни што му даје занимљив изглед и наглашава необичан облик. Овога пута, нема грешке са шналом за џеп, која је израђена од глоданог титанијума.

Нови тренд светлећих облога дршке

Лако лоцирање у мраку ЗТ-0393ЦФ, фото: „Зеро Толеранс“

Рицк Хиндерер је још једно чувено име из света квалитетних фолдера. Он је дугогодишњи сарадник са “Зеро Толерансом” и аутор неких од најуспешнијих модела компаније. Његова серија ЗТ-0393 представља гаму лепо обликованих и практичних ножева са различИто обликованим сечивима и бојама финиша. Ни новитет ЗТ-0393ГЛЦФ није изузетак. После упадљивих, колоритних комбинација, овогодишњи модел се држи класичне, мат-сиве боје брушеног титанијума, са врхом у харпун облику и дискретним, црним облогама дршке. Барем на први поглед. Јер, када падне вече или уђете у замрачену просторију, облоге дршке почну да свелте упадљивом зеленом флуоресцентном бојом. Тајна је у тзв. ГИД (Глоу ин Дарк) технологији, овога пута примењеној да се добије необичан и атрактиван ефекат. Колико је стварно од користи, дискутабилно је, али ЗТ свакако у понуди има и класичан модел који неће одати ваш положај у мраку.

Емерсон дизајн за сваки дан ЗТ-0640, фото: „Зеро Толеранс“


ЗТ-0640 је резултат сарадње са гуруом тактичких фолдера у САД, легендарним Ернестом Емерсоном који је на списку сарадника већ дуги низ година. Ипак, овај модел је посебно значајан јер је Емерсон управо на ЗТ фолдеру приказао свој први нож са фронт флипер начином отварања. Наравно, задржан је стандардни диск на леђима сечива, а класичан облик и издужени врх од овог ножа чине убојито оружје не умањујући његову употребљивост у свакодневном окружењу. Дискретне искошене жућкасте пруге на страницама дршке, такође “горе у мраку”. Плашим се да је ЗТ покренуо тренд који ће следити многи у предстојећем периоду и да ћемо пожелети ножеве који не сијају у тами. Шалу на страну, ЗТ-0640 је нож близак мом укусу и мислим да је права штета што се појавио у истом тренутку када и ЗТ-0470 који му је (додуше потпуно заслужено) протео славу и пажњу.

Верзија и за даме

ЗТ-0609 је умањена, не тако раскошна верзија кастом модела ЗТ-0606ЦФ који су заједнички осмислили Р. Ј. Мартин и Мат Мартин, обојица познати ножари из САД. Нож је веома допадљив, са благо закривљеним, флуидним контурама и несумњиво ефикасним сечивом које се отвара преко флипера. Једноставно обрушеном челику супротност представља минуциозно, у 3Д изрезбарена титанијумска дршка, електролитски финиширана у бронзану нијансу.

Атрактивна, бронзана боја титанијумске дршке на ЗТ-0609, фото: „Зеро Толеранс“

Попут осталих ЗТ модела и овај фолдер има КВТ систем лежајева за глатко отварање, а нешто мање димензије чине га одличним избором за ЕДЦ, па није чудо што се јавља у неколико различитих издања, укључујући примерке са пурпурном дршком намењене лепшем полу.

У част Дана Д

Тачно 75 година после фамозног Д дана у Нормандији, 6. јуна 2019. “Зеро Толеранс” је представио свој модел ЗТ-0223 као својеврстан омаж учесницима највеће десантне операције у историји. Дизајнер Тим Галин се прихватио посла да у нови фолдер уклопи елементе инспирисане класичним борбеним ножевима тог времена (што за Американце првенствено значи КА-БАР). Успех је… па у најбољем случају половичан. Сви елементи су ту: црно финиширано клип-поинт сечиво, комфорна дршка браон боје са попречним усецима, конкавни профил врха агресивног изгледа али…

ЗТ-0223 у руци - омаж дану Д, фото: „Зеро Толеранс“

На сечиву је начињен дуг усек изнад кога је на леђима сечива изведено упадљиво нарезивање, док је рикасо добио низ од пет рупица малог промера, које прате искошену линију предњег дела дршке и флипера за отварање. Забога, зашто?

Прочитајте још:Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Потенцијално допадљив нож је овим сувишним детаљима само изгубио и удаљио се од основне идеје борбеног ножа, који је требало да му буде узор. Да не говоримо о структурном слабљењу сечива, које би требало да буде најробуснији елемент радног фолдера. Надајмо се да ће у будућности бити понуђен функционално и историјски исправнији нож. Што пре - то боље. Јер, ЗТ може и мора много боље од овога.
фото: „Зеро Толеранс“

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.