· · Коментара: 0
Шот Шоу

Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

На Западу с једнаком пажњом прате потребе стрелаца такмичара, рекреативаца, ловаца, службених лица, као и залубљеника сваке могуће врсте

shot-2.jpg
схот Олег Волк и НССФ

Међу пушкама класичне конструкције приметан је тренд све лакших ловачких карабина. После година њиховог приближавања тактичким снајперкама и пушкама за бенч рест такмичења, сада већина фабрика нуди своје моделе у верзијама са тањом цеви и синтетичким кундацима витких линија, а запажено место имају и полужне репетирке.


Рафинирани "Ведербy" је понудио карабин Марк В Бацкцоунтрy масе невероватних два и по килограма, за коју је развијен потпуно нов метак 6,5 Wеатхербy РПМ. Насупрот тој вредности је цена од скоро три и по хиљаде долара, а фабрика гарантује прецизност од 1 МОА. Упола јефтинији је Ремингтон  Севен Тхреадед Моссy Оак Боттомланд, умерене масе, испод три килограма.

Полужне репетирке

Прочитајте још: Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Међу пушкама глатких цеви, запажамо да доминација калибра 12 није више тако снажно изражена као претходних година, јер су ловци из сопственог искуства схватили да им лакше и спретније пушке калибра 20 и 28 једнако добро завршавају посао приликом лова птица и ситне дивљачи. Знајући како ће домаћи ловци углавном да одречно врте главама, напоменимо како светски произвођачи муниције увелико нуде патроне са сачмом која има компоненте од волфрама и бизмута, чиме се обезбеђује појачана ефикасност одстрела.

Дванаестица вредна пажње

Саваге Ренегауге

Ипак, једна дванаестица заслужује пажњу - Саваге Ренегауге, први модел ове компаније који има полуаутоматско дејство, уз још неколико патената (попут уникатног гасног система) који су примењени приликом развоја. Са цеви од 28 инча, ово је робусна сачмарица коју одликује типични АкуФит систем, с успехом доказан на њиховим карабинима. Додаци за кундак имају чак 20 верзија, којим се оружје прилагођава појединачном кориснику, и све то без много напора или употребе алата.

Када је у питању муниција убедљиво најтраженији је калибар 6,5 Кредмоор, чак и ФН СКАР-Х сада има и ту верзију, иако се одлично продају и модели у неким другим калибрима од 6 до 7 мм (.27 и .28 Нослер, 6 мм Кредмоор, 6 мм ППЦ), док код нас много хваљени 6,5x39 мм Грендел једва да постоји у каталозима произвођача муниције.

Потентна фабрика "Шпеер" је развила своју верзију метка 5,7x28 мм названу Голд Дот Персонал Протекшн, која се одликује чаурама највишег квалитета, уз поуздане каписле и барут добијен посебном формулом како би се достигле перформансе метка са зрном СС190, који је забрањен за цивилне кориснике. У комбинацији са новим “Ругеровим” пиштољем, то би могло да пожње тржишни успех на америчком тлу.

Концепт стар 30 година

За муштерије који рационално размишљају о концепту самоодбране, "Федерал" нуди варијанту под именом Хидра-Шок Дип 380 Ауто, метак у калибру 9x17 мм са зрном масе 99 грејна за пиштоље џепног формата. Тврди се како ова муниција обезбеђује продор и до 30 цм дубине унутар балистичког гела, уз одличну експанзију. Старији читаоци ће се сетити да је још пре 30 година пласирана палета метака истог назива, за које се тврдило како формирају невиђену "печурку" после уласка у циљ. Стварност је била нешто другачија, јер су тај ефекат имали само најснажнији калибри.

Дводелна чаура

Фабрика "Блеквотер Амунишн" се узда у свој нови снажни метак БВА 10x10100, наглашавајући како он има само 1 мм дужу чауру од добро познатог 12,7x99 мм (.50 БМГ), али унутар ње може да се смести и до 20 одсто више барута. Наводно је трик у дводелној чаури која се израђује глодањем из комада метала, а не извлачењем месингане ронделе као што је уобичајено. Тако се добија чаура веће чврстине а тањих зидова, уз могућност пријема веће количине барута и развијања огромних почетних брзина. Засада се нуди само једна лаборација са зрном масе 420 грејна, израђеног од материјала названог каро бронза, што је легура бакра намењена аеро-индустрији.

Снажни метак "Блеквотер Амунишна"

Међу искључиво ловачким калибрима, доста пажње је са пуним разлогом изазвао чувени "Винчестер" новим метком 350 Легенд, који се рекламира као идеалан за лов дивљих свиња и сличне крупне дивљачи. Са зрнима масе од 160 до 255 грејна, развијен је ширењем чауре метка .223 Ремингтон, тако да се очекује продукција више модела лаганих и спретних карабина у том калибру.
"Федерал" је презентовала нови сачмени метак Форс Икс2, који у форми класичне патроне садржи девет пројектила сферичног облика са усецима ради раздвајања на 18 полулоптастих сегмената који стварају мноштво рана после поготка. С озбиром на то да смо раније били у прилици да увидимо бесмисленост сличних конструкција, тешко је веровати да ће ову муницију користити било ко иоле упућен у материју.

Метак за Ф-Опен

За спортске стрелце у далекометним дисциплинама фабрика "Бергер" производи зрна дијаметра 7 мм са масом од 190 грејна, под именом Лонг-Ранге Хyбрид Таргет. Рекламирају се као идеална за Ф-Опен класу такмичења, све у калибрима .284 Винчестер, 7 мм ВСМ, 7 мм САУМ, 7 мм Ремингтон Магнум.

Нови сачмени метак Форс Икс2

Прочитајте још: Чека се коначна одлука: Колико је извесно да војска САД изабере муницију са чаурама од полимера, композита или челика?

Додајмо још и да је Си-Си-Ај (ЦЦИ) изазвао интересовање својим редизајнираним метком .22 ВМР, који има зрно упуштеног врха, приде пресвучено полимером. Американци су свет за себе, па их занима МК муниција којом се може практиковати одстрел ситних штеточина уз употребу пригушивача и разбијача пуцња. Управо је томе оваква муниција намењена.

Покушали смо да барем делом дочарамо како изгледа живети у друштву које зна да цени и материјализује вољу сопствене популације.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.