· · Коментара: 0
Преживљавање

Да ли знате КАКО да сигурно запалите ватру по киши или ветру?

Ватра је кључан елемент код преживљавања на терену, али није је увек лако запалити

1593439660_vatra.jpg
ватра - фото: Нинослав Трифуновић

Када је научио сам да запали ватру, живот хомо сапиенса се драстично променио. Преживљавање је постало лакше, алати и оружје су се побољшали, а променила се и прехрана што је утицало на повећање интелигенције. Једноставно, ватра се показала као “добар слуга”. 

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Нема везе да ли сте пушач, способност да се запали ватра и даље је есенцијална потреба у животу свих нас. Да би добили ватру, потребно је да обезбедимо три услова: први услов је гориво, други је кисеоник, а трећи је довољно висока температура за паљење горива. 

фото: Нинослав Трифуновић

Како говоримо о преживљавању у природи, логично је да је основно гориво у таквој ситуацији дрво, а њега обично има у изобиљу. Други услов је кисеоник и то првенствено онај из ваздуха. Ипак, понекад ће бити потребно “мало погурати” ствар дувањем или распиривањем, најчешће при самом паљењу ватре. И коначно, да би запалили гориво потребна је висока температура. За то је најпогоднији  отворени пламен, који најчешће обезбеђује неки од безбројних врста упаљача. 

фото: Сото

Али, нису сви једнако ефикасни. Најзаступљенији, јефтини упаљачи на бутан прилично су осетљиви на ветар и ниске температуре, а управо то су услови када вам је поуздано паљење најважније.  

Адаптер за упаљач СПТ

Америчка компанија “Сото” понудила је веома занимљив комплет за унапређење управо ових упаљача. Реч је о адаптеру који се једноставно навуче преко горњег дела обичног бутанског упаљача и претвори га у тзв. бренер са интензивним пламеним млазом, који достиже температуру од 1370 степени Целзијуса. Отпоран је и на урагански ветар, а осим паљења, може се користити и за сечење конопаца, танких сајли, пластичних предмета. 

Адаптер се лако инсталира, фото: Сото

Додатна предност је лакше коришћење без потребе да смрзнутим прстима окрећете назубљени точкић преко кремена. Због веће ефикасности пламеног млаза постиже се уштеда и до 60 посто горива. Притом, када вам затреба класичан упаљач, једноставно уклоните адаптер. Цена у САД је испод 20 долара, а осим верзије за упаљаче са призматичним телом постоји и верзија за оне овалног пресека попут БИЦ. 

фото: Нинослав Трифуновић

Прочитајте још: УПАЉАЧ, али не обичан постао је ХИТ међу камперима

Иако Сото Покет Торч умногоме олакшава поступак припале, као и све у животу и паљење ватре захтева одређену вежбу, или како каже пословица: "Ко се дима не надими, тај се ни ватре не огреја". 

Драган ШАПОЊИЋ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.