· · Коментара: 0
Скандал

Какву поруку шаље "Велика бела рука" ?

"Фолксваген" се извинио због промотивног видеа који је оцењен као расистички

200521122252-volkswagen-instagram-ad-grab-exlarge-169.jpg
Фото:Скриншот Yу Тубе "ТНТ трендинг"

Групација "Фолксваген" се извинила због промотивног видеа од десетак секунди, у кампањи за нови "голф 8" , преноси амерички Си-Ен-ЕН,  јер је на друштвеној мрежи Инстаграм, где се појавио овај видео, оцењен као расистички.

Извињење је упутио шеф "Фолксвагенове" продаје и маркетинга Јирген Стокмен који је рекао и да ће се истражити како је од овог случаја уопште и дошло.

- "Фолксваген" је одувек против сваке врсте расизма, а јасно је да би овај спот засметао сваком нормалном човеку - каже Стокмен.

Прочитајте још: У Хирошими почела производња првог електричног возила

Шта је спорно на овом видео поред очигледног - велике беле руке која тера црног човека од "голфа 8" и убацује га у кафе?

Поред тога што "Петтит цолоне" име кафића значи "мали колоност" , кажу и да је "игра речи", начин на који се приказуију слова на видеу, у Немачкој погрдни назив за тамнопуте...

Прочитајте још:Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

"Си-Ен-Ен" у свом коментару не пропушта прилику да подсети да је "Фолксваген" настао 1937. за време Нацистичког режима у Немачкој и да је за свој рад, током рата користио радну снагу заробљеника који су третирани горе од робова.

Прошле године "Фолксваген" се такође извинио због изјаве генералног директора Херберта Дајса који је употребио на једном скупу менаџента, израз  "Ебит мацхт фреи," ("Ебит вас ослобађа")  а та фраза (ебит је стручни израз у економији везан за профит) је "зазвучала попут натписа на концентрационим логиорима .  "Арбеит мацхт фреи,"  ("рад вас ослобађа").

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.