· · Коментара: 0
Тест оштрача ножева

Као жилет за “тили час” (Фото)

Уколико су вам дојадили тупи ножеви у домаћинству, као и притужбе укућана на ту поражавајућу чињеницу, мирне душе можемо да вам препоручимо електичне оштраче

ken-onion.jpg
кен-онион - фото: Нинослав ТРИФУНОВИЋ

Верујемо да ће се многи сложити да је мало ствари које могу да изнервирају корисника као тупи ножеви. Поготово када предстоји њихово коришћење у знатном обиму, рецимо, приликом традиционалног свињокоља... Тада се често потегне питање ко је мајстор који је оштрио ножеве и како их треба оштрити.

Од џепних до елекричних модела

У компанији “Ворк Шарп, Најф и Тул Шарпенер” дуже од деценије развијају различите врсте оштрача, прилагођених различитим профилима корисника. Пре неколико година на сајму у Нирнбергу имао сам прилику да проучим и испробам њихову понуду. Најједноставнији модели су они ручни, довољно компактни да могу да стану у џеп сваког корисника. Ипак, сасвим су довољни за дотеривање затупљеног сечива на терену, рецимо приликом лова или камповања.

Прочитајте још: Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Основни модел, фото: “Ворк Шарп”

Праву окосницу њиховог програма чине електрични оштрачи. Због чињенице да користе градску електричну мрежу, а не батерије, не можемо их сматрати у потпуности преносивим алатима, али тако користе јаче електричне моторе, те је снага уређаја већа, а оштрење лакше.

Једноставно руковање

Оригинал - основни модел који сам испробао је изненађујуће једноставан за употребу, па чак и особама које немају никаквог искуства са оштрењем ножева, али су изненађујући експерти у њиховом тупљењу. Замена водишта сечива је изузетно једноставна и лака. Довољно је попустити матице које га држе и повући га, те поставити други одговарајући комад. Поменута водишта се визуелно лако разликују, а на њима су јасно обележене и тачне вредности углова оштрења, да не би дошло до забуне. Како већина корисника оштрач употребљава првенствено за ножеве, ову операцију углавном нећете ни морати да користите. Или барем не тако често.

Каиш са гранулацијом 220 је послужио за првобитно оштрење, фото: Н. Трифуновић

Три гранулације абразива

Такође, замена каишева са абразивом је врло једноставна и лака. Притиснете према доле део којим се добија затегнутост каиша и мало га уврнете у страну. Затим једноставно свучете каиш и замените другим, уврнете потискивач назад и полако отпустите потискивач. Са десне стране се налази црвени точкић помоћу којег можете да центрирате каиш у случају да не клизи у потпуности преко водећег ваљка. Сам опис ове комплетне операције скоро да траје дуже него сама замена. Уз оштрач долази шест каишева са три различите финоће. Најгрубљи (гранулација 120) служи оштрењу алата као што су секире и слично. Средње крупна гранулација абразива са финоће 220, намењена је за оштрење ножева. И она најфинија са ознаком 6000, за коју имамо утисак као да је нанешена на каиш од гуме је намењена полирању, односно финалном дотеривању реза.

Водиште са јасно обележеним угловима, фото: “Ворк Шарп”

Што се саме операције оштрења тиче, толико је једноставна да практично свако ко је у стању да укључи уређај у струју и држи нож у руци, може да добије оштро сечиво. Као прво, потребно је изабрати одговарајуће водиште, односно угао оштрења. Како се ови уређаји углавном користе за само један тип сечива, јасно је да ће једном постављено водиште ту трајно и остати. Сечиво поставимо у одговарајући прорез, спустимо га до краја и без великог притискања, ослонимо бочно на водиште, пустимо мотор у рад и равномерним потезом повучемо сечиво преко каиша. Пожељно је да мотор угасимо у оном тренутку када је врх ножа још увек на каишу. На тај начин неће долазити до претераног трошења врха, односно његовог затупљивања.

Преврнута “жица” знак оштрине

У зависности од затупљености, потребно је неколико пута превући сечиво са обе стране. На пример, Спајдерко Кат, нож на којем сам испробао оштрење, после три превлачења са обе стране, био је спреман за наредну фазу – полирање. Најлакши начин да препознате да је сечиво спремно за полирање је тако што ћете једноставно осетити преврнуту “жицу”. Све док њу не осетите, знајте да нож није оштар. У ствари, ово је карактеристика заједничка за све начине оштрења сечива. Једном када сте добили потребно превртање жице, замените каиш и ставите онај са најфинијом гранулацијом за полирање. Цео процес превлачења реза поновите једном или два пута наизменично са обе стране и посао је завршен! Цео процес траје минут-два, а резултат ће бити нож који је у стању да брије.

Када је врх ножа у овој позицији, право је време за заустављање мотора, фото: Н. Трифуновић

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

Кен Онион је назван по прослављеном ножару, чије име ће вероватно многи препознати, поготово љубитељи Кершоу ножева. У принципу, овај модел има неке додатне могућности, које, руку на срце, неће бити потребне већини корисника. Неке од тих особина су јачи мотор, већи избор каишева нешто веће ширине, већи избор углова оштрења и варијабилна брзина.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.