· · Коментара: 0
Ламинатни лукови

Индијанци као инспирација: "Сваки лук правим као да је за мене и само најбољи квалитет и перфомансе могу да дођу у обзир"

Годинама стрпљиво радећи, скупљајући знање, оснивач “Бушманских лукова” дошао је до веома напредних конструкција и лукова врхунских перфоманси

busman.jpg
бусман - Бушман Бовс

Многе лукарске радионице почну као хоби, али ретке постану врхунске, као што је Бушман Бовс. Већина је почела у малим сваштарским радионицама, гаражама, импровизованим просторима са истим таквим алатима. Са ограниченим знањем, ресурсима и могућностима. Многи други занати и делатности не опстају у таквим, условим али не и лукари.

Неке од њих постану средње или веће фирме, неке остану породични посао, а има их и са само два-три запослена. Али ретке су оне које постану врхунске са само једним човеком који води све, као Стивен Џевит у Бушман Бовсу, са Флориде. Од почетне замисли и цртежа до готовог производа, од маркетинга до продаје. Одувек се дивио и поштовао како су староседеоци Индијанци живели, а од малих ногу привлачили су га лук и стреле.

Прелеп класичан лук са рукохватом - малим уметничким дело

Узор Индијанци

Како је имао приступ великој количини најбољег дрвета за израду примитивних лукова (чувена дивља поморанжа - осаге оранге, маклура), пре четврт века почео је да их прави. Никада није прошао никакву званичну обуку нити курс, већ је учио из свег доступног материјала и на основу грешака и покушаја. После неколико година окушао се у прављењу ламинатних лукова и ту остао до данас.

Прочитајте још:Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Први званичан лук којим је ступио на тржиште био је модел назван Натив Американ (амерички староседелац). Овај модел прави и данас. Осим њега у радионици нема запослених. Читава процедура, од почетка до краја, од израде до продаје заснива се само на њему. У понуди има четири модела: Натив Американ, Статив Рикрв (статични дупло закривљени лук) Спартан Лонг Рикрв (спартански дуги закривљени лук) и Скиитиан - скитски лук.

Четврт века усавршавања

Једна од основних верзија модела Американ Натив

Американ Натив. Овај модел по конструкцији представља рефлекс дефлекс лонг боу. Чак нагиње ка хибрид конструкцији кракова, која је негде између дугог лука и закривљеног лука. Овај модел прави се у дужинама од 56 инча до 64 инча у размацима од по два инча. Такође, могуће га је наручити и у верзији са тзв. зулу ноковима (дупли нок), којима се донекле, може бирати боља искористљивост кракова на две дужине натега, као и промена снаге лука. Ради се, такође и у верзији Спартан (посебна верзија овог модела која укључује свe најбоље карактиристике како изгледа и украса тако и перфоманси). Почетна цена основног модела је 850 долара.

Бушмен Статик Рикрв. Ово је веома брз једноделни рикрв лук. Гладак у натегу, без имало трзаја приликом одапињања стреле. Необично танких кракова са статичним закривљењем врха крака. Прави се у величинама од 58 до 62 инча, такође са зулу ноковима и могућношћу Спартан верзије. Цена базног модела је 1050 долара.

Врло уски и закривљени краци

Спартан Лонг Рикрв. Модел који залази у класу супер рикрв лукова (супер закривљених лукова). Брзина и мекоћа натега су његове основне карактеристике, поред тога што се прави само као дводелна верзија лука тзв. брејк оф. Дужине у којима Стивен нуди овај лук су 58, 60 и 62 инча. Нема верзију базног модела већ се нуди само у верзији Спартан. Цена му је 1600 долара.

Скитиан Боу. Како му и само име каже, води порекло од оригиналног скитског лука. Врло захтевног дизајна елегантног облика. Међутим, направљен од модерних материјала овај дизајн показао је још веће предности. Брз, тих и без вибрација, прави се у величинама од 58 до 62 инча. Такође у базичној и Спартан варијанти и са зулу ноковима. Цена основног модела је 1050 долара.

Најбоље од најбољег

Спартан серија је понуда самог мајстора Стивена, да уради са луком шта год вам падне на памет у смислу избора материјала, осликавања, специјалног материјала који се користи у авио и свемирским технологијама као што су нпр.л карбон, Г 10 тзв. драгон оверлаери итд. Једном речју најбоље од најбољег.  

Спартан серија обележена је посебним логом

Просечан купац данас тешко схвата колико труда и рада се улаже у један овакав лук. Још теже је то купцима навиклим на хипер-продукцију и свакодневне новине које су у ствари најчешће само "козметичка затезања" већ постојећих модела, те им цена оваквог производа сигурно није јасна.

Скитски лук у карбонској Г10 верзији.  примерак који би пожелео сваки стреличар


Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Ко их онда купује и колике су цене оваквог рада? Купци су острашћени стреличари широм света, који једним оваквим моделом достижу крајње еволутивне фазе сопствених стреличарских вештина. Када је лук овако савршен, уз исте такве стреле, остајете само ви и ваша вештина као једини фактор успеха на мети. Такви купци знају да цене и препознају овакав рад и спремни су да га плате.
Цене лукова су високе, што је и очекивано. Почев од 850 долара, па све до невероватних 1600 долара, ови лукови остављају без даха два пута. Најпре када их видите и пробате а потом када чујете цену и листу чекања. Сада више није питање да ли ће Бушман лукови опстати на тржишту, већ да ли ће имати ко да наследи, научи и настави рад оваквог мајстора?
 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.