· · Коментара: 0
Мосберг МЦ-1

Одбрамбено оружје за удобно и дискретно целодневно ношење (ФОТО)

Оружарска компанија "Мосберг" позната по робусним и поузданим памп-екшн сачмарицама, понудила је тржишту субкомпакт пиштољ

mosberg.jpg
мосберг - Фото: Драган Шапоњић

Истини за вољу, ово није прво ручно оружје компаније. Уствари, "Мосберг" је и почео производњу управо пиштољем, тако да је ово заправо омаж коренима Компаније. У периоду од 1920. до 1932. године производили су јефтин четвороцевни пиштољ (попут пепербокс система) калибра .22 ЛР назван Брауни, намењен првенствено траперима за хумано дострељивање повређене дивљачи у замкама.

Прочитајте још: Замишљен је као компактно оружје за целодневно ношење, али филипински револвер РИА АЛ 3.1 ипак НИЈЕ МИНИЈАТУРАН

Произведено је преко 37.000 комада продаваних по цени од пет долара, што је еквивалент данашњем износу од 60 долара. Упркос цени, то је био квалитетно израђен "пиштољчић", а многи преживели примерци и данас се користе.

Модел за ношење бр.1

Пиштољ Мосберг МЦ-1

Ново оружје из “Моссберга” своје име дугује скраћеници Мосберг Кери Модел 1 (модел за ношење бр.1). То је модерно конципиран пиштољ који припада категорији тзв. субкомпакт модела. Димензије су му заиста подесне за удобно и дискретно целодневно ношење. Дуг је 158 мм, висок 110 мм, а на најширем месту има 26 мм. Маса празног пиштоља је 530 грама.

Лака провера количине муниције, Фото: Д. Шапоњић


Модел МЦ-1 је савремено осмишљено оружје са рамом од полимера ојачаног стакленим влакнима и ширином довољном да прихвати једноредни оквир за муницију калибра 9 мм Пара. Рукохват је удобно обликован, са заобљеним контурама и лепо испуњава шаку без обзира на њену величину. У зони иза окидача са обе стране налазе се дискретна сужења, па то даје субјективни осећај да је пиштољ чак и ужи од стварних димензија. Све команде су смештене са леве стране, али најављено је да ће следећа серија пиштоља добити могућност да се дугме за ослобађање оквира пребаци на десну страну.

Површинска текстура рукохвата је на два места охрапављена полуобухватним чекираним сегментима на предњој и задњој страни дршке. Међутим, то није донело значајније побољшање и осећај сигурног хвата. Сматрам да би добро дошло навлачење танке гумене облоге коју нуде многи произвођачи. Између осталих, одлично универзално решење има "Хог" са слип он грип облогама различитих формата.

Оквири од провидне пластике

Уз оружје долазе два оквира капацитета 6 и 7 метака калибра 9 мм Пара. Већи оквир има продужетак на дну обликован тако да се утопи у контуре дршке и пружи бољи хват стрелцима са већом шаком. Тело оквира је израђено од провидног полимера, тако да се летимичним погледом лако утврди количина муниције у њима. Доносач метка од пластике јарко наранџасте боје је добро решење, јер се лако уочава чак и кроз отвор за избацивање испаљених чаура. У услучају да навлака неочекивано остане у задњем положају, лако може да се утврди да ли је нестало муниције.
Навлака и 86 мм дуга цев су израђене од нерђајућег челика финишираног црним ДЛЦ премазом. Извлакач је широк и истовремено служи као индикатор метка у цеви. Навлака има урезе за репетирање, а на предњем делу добре, борбене нишане са три беле тачке. Захваљујући модификованој СИГ брави горња површина је релативно широка и равна, тако да олакшава нишањење и праћење покретних циљева.

Окидач као на Глоку

Веома добри нишани, Фото: Д. Шапоњић

Поред основног модела, МЦ-1 се нуди у верзији са ласерским обележивачем циља компаније "Виридан" који је уграђен у полимерско кућиште испред штитника окидача. По жељи, могуће је добити оружје са додатним сигурносним системом у виду попречног дугмета кочнице на раму иза окидача. Та кочница се лако ангажује палцем десне руке, а деактивира се кажипрстом који је гурне у леву страну.

Неуобичајен начин расклапања, Фото: Д. Шапоњић

Окидач има сигурносни језичак попут Глока и удобно је обликован са широком, глатком површином. Сила окидања мало испод три килограма (субјективна процена на испробаном примерку), док је ход око 13 мм. За првенствено самоодбрамбено оружје ово су врло пристојне вредности, које пружају перформансе боље од очекиваних. На тестирању спроведеном на чувеној "Гунсите Ацадемy" пиштољи су правили просечне групе испод три инча (76 мм) на даљини од 15 метара. После 500 испаљених метака по оружју није било регистрованих застоја.

Дискутабилно расклапање

Пун хват на смањеном рукохвату, Фото: Д. Шапоњић

Већ дуже време конструктори у САД су опседнути сигурносним мерама при одржавању и расклапању оружја. Најновија "мудрост" тврди да је свет далеко безбедније место, уколико при расклапању пиштоља не треба повући окидач. Из тог разлога, МЦ-1 се расклапа тако што се навлака повуче уназад, затим се са задњег краја навлаке уклони плочица чиме је омогућено вађење наранџасто обојеног ударача и његове опруге. Након тога, навлаку само повучете унапред и свучете је са рама. Није захтевно, али овим сте добили још три ситна дела о којима треба водити рачуна. Сматрам да то представља непотребну компликацију. Ипак ово свакако не утиче негативно на употребљивост пиштоља.

Прочитајте још: Робусни Ругер Секјурити Сикс својим својствима надмашио конкурентске моделе С-В у К раму

Једноставне чисте линије и навлака у задњем положају, Фото: Д. Шапоњић

Цена “Мосберговог” субкомпакта у САД се креће око 420 долара за основни модел, док за ласерски нишан или јубиларни са позлаћеним детаљима треба издвојити нешто већу суму. Сасвим коректан износ за практично оружје намењено скривеном ношењу, где је то дозвољено.

Фото: Драган Шапоњић

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.