· · Коментара: 0
ЕНИГМА

Откривено после више од једног века: Отац Шерлока Холмса је био УБИЦА, а злочин је савршено прикрио

После више од једног века, појавиле су се сумње да је чувени писац детективских романа, сер Артур Конан Дојл, починио савршен злочин – убио је пријатеља Флечера Робинсона, пошто му је претходно украо роман „Баскервилски пас“! Пошто је одбијен захтев за ексхумацију Робинсонових посмртних остатака, истина се никада неће утврдити.

sherlock-holmes-4470682_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Пред Шерлоком Холмсом је замршен случај: два писца, један старији, други млађи, један славан а други у успону, сарађују на новој књизи која чувеном писцу треба да поврати избледелу стару славу, а другог вине у звезде. Идеја је младог писца, и они заједнички пишу дело.

Прочтиајте још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Дојлова кућа
Фото: Пиксабеј

Стари писац је заводник од формата, супруга му је инвалид и неизлечиво болесна, а жена младог писца незадовољна браком. Шире се гласине о њиховој љубавној вези. Нови роман се појављује, али са именом једног аутора и захвалницом на идеји млађем колеги. Постаје бестселер, а млади писац добија мрвице хонорара и изненада умире!  

Да ли је млади писац умро од тровања лауданумом?

„Када се одбаци немогуће, оно што остане, макар колико да је невероватно, мора да буде истина”, говорио је Шерлок Холмс, а његовим речима руководио се Роџер Гарик Стил, бивши психолог и истраживач прошлости, који сакупља доказе да се наведена прича догодила! Познати писац и литерарни отац Шерлока Холмса, сер Артур Конан Дојл, починио је убиство да би сачувао углед и новац. Жртва је његов пријатељ Бертрам Флечер Робинсон, писац, који је истински аутор „Баскервилског пса”.

Шерлокове луле
Фото: Пиксабеј

 Дартмурски „пси из пакла”

Артур Конан Дојл рођен је студирао је медицину под притиском породице, али је после успеха прича о Шерлоку Холмсу престао њоме да се бави. Објављиване су у „Странду” од 1891. године, па сабране у збирку од 12 прича.

Писац је , на крају, убио јунака, бацивши га са водопада, док је јурио професора Моријатија.
Чувена адреса
Фото: Пиксабеј

Историјски и научно-фантастични романи нису Дојлу донеле ни део Холмсове славе и, када се вратио из Другог бурског рата, упао у финансијске тешкоће. Супруга му је инвалид и писцу је потребна нова прича. Идеју није лако смислити, док се за то није побринула судбина или случајност. На голф-такмичењу упознао је Бертрама Флечера Робинсона. Он му је причао о мрачним дартмурским легендама, а једна се односила на локалног племића Ричарда Кејбела који је продао душу ђаволу, да би га чопор сатанских паса одвукао у пакао!

Артур је био пред финансијским крахом, а онда је срео Флечера који му је испричао причу о псима...
Племић и пси
Кејбел је заиста постојао, а мештани тврде да су га виђали на сваку годишњицу његове смрти, како са псима јури дартмурским пустопољинама. Зато су око његовог гроба у Бакфасту подигли маузолеј и окружили је оградом од кованог гвожђа, да пси не могу да долазе на гроб.

Конану Дојлу није требало више – са Робинсоном се спријатељио и обавестио „Странд магазин” да има „нову језиву причу”. Флечер је повео Дојла у разгледање Дартмура, да би упио утиске пусте равнице и склопили су
договор да заједнички напишу роман о „псу из пакла” и уклетој племићкој породици. Робинсон је имао кочијаша по имену Хари Баскервил и по њему је главни лик назван Хуго Баскервил.

Хуго Баскервил је добио име по кочијашу.

Три месеца касније, први наставак романа „Баскервилски пас”, у којем је Дојл, без договора са Флечером Робинсоном, „оживео” Шерлока Холмса, 1901. године излази у „Странд магазину”, уз кратку фусноту у којој се захваљује свом пријатељу на „почетној идеји”.

Споменик Дојлу
Фото: Пиксабеј

Пас је изазвао сензацију

Прича о фантомском псу постаје сензација и Дојл је слављен више него икада. Читаоци имају неутољиву глад за новим авантурама популарног детектива, а Конан Дојл исплатио 500 фунти Флечеру.

Писци су наставили да се друже, а Флечер је био "аутор из сенке".

Конан Дојл и Флечер Робинсон наставили су да се друже и у наредним годинама, а да ли је то пријатељство дошло до тачке када Робинсон више није хтео да подноси да буде скрајнути и мало плаћени „аутор из сенке”, део је одговора који даје Роџер Гарик Стил, који је успео да дође до копије Робинсоновог оригиналног рада и тврди да је текст упадљиво сличан „Баскервилском псу”! Према њему, Конану Дојлу је претило да буде откривен као плагијатор и једини начин да ту опасност отклони био је да његов дотадашњи пријатељ и сарадник нестане са овог света!

Гледис је варала супруга

Можда пас зна истину?
Фото: Пиксабеј

Гарик напомиње да је Гледис Робинсон била фрустрирана млада жена, јер она и Флечер нису могли да имају децу, и да се због тога упустила у страсну везу са Конаном Дојлом. Он је, познавајући медицину а нарочито отрове, успео да Гледис наговори да свом супругу да лауданум, тада врло широко коришћени опијат са алкохолом, у смртоносној дози.

Пишчева жена је била веома незадовољна.

Према Роџеру Гарику, Флечер, до тада здрав, разболео се и умро у једном дану, са свега 36 година. Све време колико је боловао, Флечера Робинсона није прегледао ниједан лекар, а доктор који је утврдио смрт од тифуса и потписао смртовницу 21. јануара 1907. године – био рођени брат његове супруге!

Прочитајте још: Добро погледајте ову ДУГМАД и ако их на нечијим рукама ВИДИТЕ, знаћете ко је тај ЧОВЕК

Конан Дојл је остатак живота посветио спиритизму и његова смрт била је праћена масовном спиритистичком сеансом приређеном у Ројал Алберт Холу, али се упркос захтевима, славни писац није материјализовао.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.