· · Komentara: 0
ENIGMA

Otkriveno posle više od jednog veka: Otac Šerloka Holmsa je bio UBICA, a zločin je savršeno prikrio

Posle više od jednog veka, pojavile su se sumnje da je čuveni pisac detektivskih romana, ser Artur Konan Dojl, počinio savršen zločin – ubio je prijatelja Flečera Robinsona, pošto mu je prethodno ukrao roman „Baskervilski pas“! Pošto je odbijen zahtev za ekshumaciju Robinsonovih posmrtnih ostataka, istina se nikada neće utvrditi.

sherlock-holmes-4470682_1280.jpg
Foto: Piksabej

Pred Šerlokom Holmsom je zamršen slučaj: dva pisca, jedan stariji, drugi mlađi, jedan slavan a drugi u usponu, sarađuju na novoj knjizi koja čuvenom piscu treba da povrati izbledelu staru slavu, a drugog vine u zvezde. Ideja je mladog pisca, i oni zajednički pišu delo.

Pročtiajte još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Dojlova kuća
Foto: Piksabej

Stari pisac je zavodnik od formata, supruga mu je invalid i neizlečivo bolesna, a žena mladog pisca nezadovoljna brakom. Šire se glasine o njihovoj ljubavnoj vezi. Novi roman se pojavljuje, ali sa imenom jednog autora i zahvalnicom na ideji mlađem kolegi. Postaje bestseler, a mladi pisac dobija mrvice honorara i iznenada umire!  

Da li je mladi pisac umro od trovanja laudanumom?

„Kada se odbaci nemoguće, ono što ostane, makar koliko da je neverovatno, mora da bude istina”, govorio je Šerlok Holms, a njegovim rečima rukovodio se Rodžer Garik Stil, bivši psiholog i istraživač prošlosti, koji sakuplja dokaze da se navedena priča dogodila! Poznati pisac i literarni otac Šerloka Holmsa, ser Artur Konan Dojl, počinio je ubistvo da bi sačuvao ugled i novac. Žrtva je njegov prijatelj Bertram Flečer Robinson, pisac, koji je istinski autor „Baskervilskog psa”.

Šerlokove lule
Foto: Piksabej

 Dartmurski „psi iz pakla”

Artur Konan Dojl rođen je studirao je medicinu pod pritiskom porodice, ali je posle uspeha priča o Šerloku Holmsu prestao njome da se bavi. Objavljivane su u „Strandu” od 1891. godine, pa sabrane u zbirku od 12 priča.

Pisac je , na kraju, ubio junaka, bacivši ga sa vodopada, dok je jurio profesora Morijatija.
Čuvena adresa
Foto: Piksabej

Istorijski i naučno-fantastični romani nisu Dojlu donele ni deo Holmsove slave i, kada se vratio iz Drugog burskog rata, upao u finansijske teškoće. Supruga mu je invalid i piscu je potrebna nova priča. Ideju nije lako smisliti, dok se za to nije pobrinula sudbina ili slučajnost. Na golf-takmičenju upoznao je Bertrama Flečera Robinsona. On mu je pričao o mračnim dartmurskim legendama, a jedna se odnosila na lokalnog plemića Ričarda Kejbela koji je prodao dušu đavolu, da bi ga čopor satanskih pasa odvukao u pakao!

Artur je bio pred finansijskim krahom, a onda je sreo Flečera koji mu je ispričao priču o psima...
Plemić i psi
Kejbel je zaista postojao, a meštani tvrde da su ga viđali na svaku godišnjicu njegove smrti, kako sa psima juri dartmurskim pustopoljinama. Zato su oko njegovog groba u Bakfastu podigli mauzolej i okružili je ogradom od kovanog gvožđa, da psi ne mogu da dolaze na grob.

Konanu Dojlu nije trebalo više – sa Robinsonom se sprijateljio i obavestio „Strand magazin” da ima „novu jezivu priču”. Flečer je poveo Dojla u razgledanje Dartmura, da bi upio utiske puste ravnice i sklopili su
dogovor da zajednički napišu roman o „psu iz pakla” i ukletoj plemićkoj porodici. Robinson je imao kočijaša po imenu Hari Baskervil i po njemu je glavni lik nazvan Hugo Baskervil.

Hugo Baskervil je dobio ime po kočijašu.

Tri meseca kasnije, prvi nastavak romana „Baskervilski pas”, u kojem je Dojl, bez dogovora sa Flečerom Robinsonom, „oživeo” Šerloka Holmsa, 1901. godine izlazi u „Strand magazinu”, uz kratku fusnotu u kojoj se zahvaljuje svom prijatelju na „početnoj ideji”.

Spomenik Dojlu
Foto: Piksabej

Pas je izazvao senzaciju

Priča o fantomskom psu postaje senzacija i Dojl je slavljen više nego ikada. Čitaoci imaju neutoljivu glad za novim avanturama popularnog detektiva, a Konan Dojl isplatio 500 funti Flečeru.

Pisci su nastavili da se druže, a Flečer je bio "autor iz senke".

Konan Dojl i Flečer Robinson nastavili su da se druže i u narednim godinama, a da li je to prijateljstvo došlo do tačke kada Robinson više nije hteo da podnosi da bude skrajnuti i malo plaćeni „autor iz senke”, deo je odgovora koji daje Rodžer Garik Stil, koji je uspeo da dođe do kopije Robinsonovog originalnog rada i tvrdi da je tekst upadljivo sličan „Baskervilskom psu”! Prema njemu, Konanu Dojlu je pretilo da bude otkriven kao plagijator i jedini način da tu opasnost otkloni bio je da njegov dotadašnji prijatelj i saradnik nestane sa ovog sveta!

Gledis je varala supruga

Možda pas zna istinu?
Foto: Piksabej

Garik napominje da je Gledis Robinson bila frustrirana mlada žena, jer ona i Flečer nisu mogli da imaju decu, i da se zbog toga upustila u strasnu vezu sa Konanom Dojlom. On je, poznavajući medicinu a naročito otrove, uspeo da Gledis nagovori da svom suprugu da laudanum, tada vrlo široko korišćeni opijat sa alkoholom, u smrtonosnoj dozi.

Piščeva žena je bila veoma nezadovoljna.

Prema Rodžeru Gariku, Flečer, do tada zdrav, razboleo se i umro u jednom danu, sa svega 36 godina. Sve vreme koliko je bolovao, Flečera Robinsona nije pregledao nijedan lekar, a doktor koji je utvrdio smrt od tifusa i potpisao smrtovnicu 21. januara 1907. godine – bio rođeni brat njegove supruge!

Pročitajte još: Dobro pogledajte ovu DUGMAD i ako ih na nečijim rukama VIDITE, znaćete ko je taj ČOVEK

Konan Dojl je ostatak života posvetio spiritizmu i njegova smrt bila je praćena masovnom spiritističkom seansom priređenom u Rojal Albert Holu, ali se uprkos zahtevima, slavni pisac nije materijalizovao.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.