· · Komentara: 0
BEOGRAD

Kim Džong Unov deda je bio POČASNI građanin Beograda, a evo šta je OSTAVIO u srpskoj prestonici (FOTO)

Originalni govor Kim Il Sunga i danas se može pročitati, ali je još zanimljivije ko ga je sačuvao!

1594624880_Kim1.jpg
Foto: A. M.

Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je jula 1954. godine i do danas je 30 značajnih ličnosti ovenčano ovom titulom. Živko Karabiberović imao je čast da 19. juna 1984. godine ovu "titulu" dodeli Kim Im Sungu, predsedniku DNR Severne Koreje koji je bio deda aktuelnom predsedniku Kim Džong Unu.

Pročitajte još: "Majstor i umjetnik svemu bio je neki monah, rodom Srbin, po imenu Lazar": Sat u KREMLJU napravio je HILANDARAC

Vitrina sa Kimovim govorom Foto: A.M.

Prvi počasni građanin Beograda bio je sovijetski maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin, a onda je usledila plejada slavnih ličnosti poput etiopskog cara Hajle Selasija, premijera Indije Džavaharlal Nehrua, predsednika Egipta Gamala Nasera, kralj Kambodže Norodom Sihanuk, predsednik SSSR Leonid Brežnjev, predsednik Tunisa Habib Burgiba...

Čaušesku je postao počasni Beorgađanin 1976. godine, a Kim Il Sung 1984. godine.

Nikolae Čaušesku je postao počasni građanin Beograda 1976. godine, a Nelson Mendela 2006. godine. Fransoa Miteran je posetio Beograd decembra 1983. godine i postao je počasni građanin, a šest meseci kasnije je ova titula dodeljena Kim Il Sungu.

Kimov govor Foto: A.M.
Govor je napisan na četiri strane.

Tom prilikom Kim Il Sung je održao govor koji se može videti u Muzeju knjiga i putovanja.

- Govor je napisan na četiri strane i, nažalost, mogu da ga pročitaju samo oni koji znaju korejski - kaže Viktor Lazić, osnivač Adligata.

Kim je posadio i stablo u Parku prijateljstva koje i danas lepo napreduje.

Kim Il Sung je prilikom posete Beogradu u Parku prijateljstva posadio stablo koje se i danas može videti. Pored je stablo kosmonauta Germana Titova, drugog čoveka u svemiru.

Kim Il Sungov govor u vitrini kraj "Marša na Drinu" Foto: A.M.

Zanimljivo je, međutim, kako je ovaj govor sačuvan i stigao do Adligata.

- Govor nam je poklonio Miloje Popović Kavaja koji ga je, čim je Kim Il Sung završio, uzeo i sačuvao, pa danas imamo ovo zanimljivo svedočanstvo jednog vremena - ističe Lazić.

Govor se nalazi u spomen sobi Miloje Popovića Kavaje čiji je legat smešten u Adligatu.

Pročitajte još: Iza imena male ulice u BEOGRADU stoji VELIKA LIČNOST: Ko je zapravo ČIKA LJUBA?

Miloje Popović Kavaja je književnik i publicista koji je objavio 30 knjiga, ali je široj publici poznatiji po pesmi "Marš na Drinu". Stihove je napisao 1964. godine povodom pola veka od Cerske bitke, a poema se sastoji od 14 strofa. Četiri strofe se danas pevaju uz najpozantiju srpsku koračnicu čiju je muziku napisao Stanislav Binički.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.