· · Komentara: 1
MUZEJ

U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Najmanja knjiga na svetu, knjiga koju je ilustrovao slon, jestiva i knjiga koja je nastala od klizme slona. I to nije sve!

1594484033_ljudsk.jpg
Viktor Lazić drži u rukama knjigu od ljudskih kostiju Foto: A. M.

Najlepši i najzanimljiviji Muzej knjiga i putovanja nalazi se u Beogradu. Pored milion knjiga i dva miliona zanimljivih i predmeta sa svih strana sveta ili koji su pripadali piscima, u Adligatu se nalazi i 40 legata!

Pročitajte još: Sa godinu dana znao je korejsko pismo, a sa tri objavio KNJIGU ESEJA! On je NAJPAMENTIJI čovek na svetu, a samo u JEDNOM TRENUTKU je srećan

Da li ste znali da je Nataša Ršumović sakupljala minijaturne knjige? NJena kolekcija od 3.500 knjiga može se videti upravo u Adligatu. Posebnu pažnju privlači mikro-knjiga veličine nokta!

U sredini je knjiga veličine nokta Foto: A.M.
Kroz 16 soba se prolazi kao kroz lavirint.

Poseta Muzeju knjiga i putovanja je poput avanture, jer treba prođi kroz 16 soba i salona, a svaki ima skrivena vrata koja kamufliraju knjige.

Knjiga može da se pojede u slučaju gladi.
Pergament iz Etiopije

- Ovo je jestiva knjiga od pirinča koja je praktična po tome što vlasnik može da je pojede kada je pročita - kaže Viktor Lazić, osnivač Adligata.

Pored je knjiga napravljena od klizme slona koje na Tajlandu ima u izobilju. Slon je i ilustrator knjige.

Ne piše godina, njuškatori znaju koliko je knjiga stara.

Posebnu pažnju privlače knjige od pergamenta poput etiopskih na kojima nije napisana godina izdanja, već posebno obučeni "njuškatori" tačno znaju kada su nastale. Tu su i minijature od fetusa jagnjadi, ali i potpis poslednjeg pravoslavnog cara Hajle Selasija.

Knjiga sa piranom

Pročitajte još: Decenijama su nas PRIPREMALI za KORONU, a ovaj MURAL je DOKAZ! (FOTO)

Bio sam bolestan, ali izlečio me je vrač knjigom od ljudskih kostiju!

Izložene su i praktične knjige poput lepeza, knjige iz Mijanmara kao strip za nepismene.

Korice od ljudskih kostiju

Pored legata Darka Tanaskovića, najbolje kolekcije alžirskih knjiga na Balkanu, u posebnoj sobi se nalaze čuvari indijskih hramova koji čuvaju kuriozitete poput knjige na svili iz zbirke LJube Tadića, ali i knjigu sa Sumatre čiji su listovi od palminog lišća, a korice od ljudskih kostiju.

Ubedio sam ga da mi knjigu pokloni i vratio se kući

- Bio sam bolestan i izlečio me je vrač plemena Batak, a pošto sam ozdravio ostao sam još dva dana ubeđujući ga da mi da magičnu knjigu - kaže Viktor.

Prošle nedelje je Viktor Lazić dobio neočekivanog posetioca Muzeja - profesora sa Harvarda koji je čuo za Adligat i poželeo da vidi kolekciju.

Pročitajte još: Posle 735 GODINA: Srele su se TRI PLANETE, stari svet će se raspasti i u DECEMBRU počinje NOVI POREDAK

Viktor Lazić je deveto koleno porodice koja sakuplja knjige. Prvi je kolekciju izložio čukundeda Mihailo 1882. godine. Posebno je zanimljiv deo sa srpskim piscima koji zauzima veći deo Muzeja knjiga i putovanja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.