· · Komentara: 0
EGIPAT

Nema više PROKLETSTVA: Najlepši egipatski DEČAK dobija muzej, a cena ulaznice neočekivano niska

Kada pored piramida bude otvoren, Veliki egipatski muzej čuvaće najveću kolekciju mumija i blaga iz starog Misira

Iako je nekoliko puta odlagano otvaranje novog Velikog egipatskog muzeja sada je definitivno najavljeno da će do kraja godine turisti moći da uđu u velelepno zdanje. Tačnije, neki su i do sada, koji su bili spremni da plate 250 dolara za privatnu turu, mogli da vide muzej pod skelama, ali je broj znatiželjnih turista bio sve veći pa je ova mogućnost ukinuta.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)

Oni koji su posetili stari muzej, čuvenu ružičastu zgradu na Tahrir trgu, imali su utisak da se nalaze u skladištu umetnina. Stari muzej je otvoren još u 19. veku i nije imao velike mogućnosti za renoviranje. Nova zgrada je arhitektonsko čudo od stakla, čelika i betona, a u njoj će se čuvati blago koje je Hauard Karter 1922. godine pronašao u grobu faraona-dečaka Tutankamona.

Ideja stara skoro 30 godina
Još od 1992. godine se priča o novom muzeju,pre svega da bi se izbegla čuvena kairska gužva.
Veliki egipatski muzej biće najveći na afričkom kontinentu.

Muzej se nalazi u Gizi, u pustinji kraj piramida, pa je atmosfera neuporedivo lepša nego u srcu Kaira. Arhitekta Henegan Peng osmislio je prostor za 5.398 predmeta, između ostalog i šest zlatnih kočija, pronađenih u grobu ovog faraona, a kolekciju pripremaju egipatski i japanski arheolozi.

Pronalazak Tutankamonovog groba izazvalo je legende o faraonovom prokletstvu.
Muzej će biti kod piramida
Foto: Arhiva Novosti

Tutankamon je sahranjen 1334. godine pre naše ere u 18. godini. Presto je preuzeo od oca Amenhotepa kada je imao samo osam godina. Bio je oženjen sestrom Ankesenamun, sa kojom je imao dve ćerke. NJegova posmrtna maska, od čistog zlata, smatra se jednim od najlepših umetničkih dela Starog veka.

Pročitajte još: Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Muzej se popularno naziva GEM (Grand Egyptian Museum) i očekuje se da će u prvih godinu dana privući pet miliona turista. Karta će koštati oko 20 evra, koliko su ulaznice za Luvr ili Metropoliten muzej.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Patreon pollsters have selected King Tut as the next subject! I know this is a little different than my usual post. This time, I’ve been given permission to use this recreation by the forensic artist (& my idol) Elisabeth Daynes (@atelier_daynes). This recreation of King Tut has long been my favorite, and was created in 2005 when 2 teams were tasked with recreating what King Tut may have looked like. It shows some of the features that may have been the result of inbreeding, such as the overbite and weak chin. I realize that the hard work here has been done for me by Daynes, but I wanted to bring him into the modern day. Hope you enjoy. . . If you would like to support my work you can do so by joining the Patreon and gaining exclusive perks like seeing posts a week before they are posted here, seeing some of my greatest failures, and watching creation videos. (www.patreon.com/royaltynow) or I have a “Tip Jar” here at www.paypalme/royaltynow. This work costs money to create, so any help is much appreciated ❤️ . Left Image: © reconstruction Elisabeth Daynes, Right Image pieces: iStock Photo & Pixabay.com

A post shared by @ royalty_now_ on

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.